FLEXHOUSE - DYNAMIEK TOT IN DE DETAILS


Tussen de weg en het spoor, in een verstedelijkt gebied met ontspanningsmogelijkheden aan het Meer van Zürich, bevindt zich onze uitzonderlijke gezinswoning met de toepasselijke naam Flexhouse.

De ongewone vorm is zowel ingegeven door het krappe perceel als door het omringende landschap en het verlangen om de binnen- en buitenomgeving harmonieus in elkaar te laten overvloeien, zonder scherpe hoeken en randen. De witte gevelbekleding slalomt als het ware rond het gebouw en creëert samen met de transparante glaspartijen een rustgevend geheel. De trapeziumvorm, de rondingen en de schuin ingeplante gevels doen het gebouw versmelten met de natuur. Nergens wordt het zicht belemmerd door obstakels. Integendeel, licht en lucht krijgen vrij spel in het open volume. De ongewone visuele relaties dragen bij tot de verticaliteit, maar creëren desondanks een scheiding tussen privacy en transparantie. De kleur en het materiaal van de gebouwschil versterken de overduidelijke golvende beweging. De houten onderconstructie werd bekleed met kleine daklosanges die als de schubben van een schildpad alle curves van de complexe vorm volgen. Ook de in het oog springende kleur versterkt de sculpturale expressie van het gebouw. Terwijl de extraverte vormentaal extra aandacht vroeg tijdens het ontwerp- en bouwproces en de aansluiting van de bouwdelen veel aparte detailoplossingen vereiste, inspireerden de eenvoudige verwerking ter plaatse en de pure lijnvoering van de curves en de lichtheid van de constructie ons toch om voor de losanges te kiezen. Ook in de toekomst zal de grote verscheidenheid aan formaten overigens het doorslaggevende argument blijven om voor een gevelbekleding in aluminium te opteren. Nu we de designmogelijkheden van de grote en kleine losanges, de oppervlaktekwaliteiten en de kleurenspectra kennen, hebben we nog betere troeven in handen om onze ontwerpen in de praktijk te vertalen. 

“We beschouwen elke bouwopdracht zeer bewust als een individueel project, niet als een universeel gegeven. Wij creëren (levens)ruimte, geen vluchtig design. Materialen en kleuren zijn onze tools om de kwaliteiten van de ruimte een visuele invulling geven.” 

STEFAN CAMENZIND, EVOLUTION DESIGN, ZÜRICH, ARCHITECT VAN FLEXHOUSE

Kontakt