IN STIJL MET DE KABELLIFT NAAR ALPE DI SIUSI DANKZIJ PREFA


Elke dag, ’s zomers en ’s winters, brengt de kabelbaan van Alpe di Siusi/Seiser Alm zo’n 11.000 sportievelingen en toeristen naar een van de mooiste berglandschappen van Europa. Vanuit het kleine Italiaanse bergdorpje Siusi allo Sciliar verbindt de ultramoderne ‘jakobsladder’ de vallei met de alpenweiden en het UNESCO-werelderfgoed van de Dolomieten. Het onlangs geopende vernieuwde vertrekstation vormt dankzij de PREFA-gevel in aluminium, en ondanks de impressionante omvang, een perfecte harmonie met het alpenlandschap en zijn grillige rotsmassieven.

Zoals zoveel andere bergdorpjes is Siusi allo Sciliar al die jaren trouw gebleven aan zijn originele karakter. Dat neemt echter niet weg dat ook moderne architectuur er een kans krijgt. Ieder jaar strijken hier tal van toeristen neer om de grootste hoogvlakte van Europa (56 km2) te verkennen. Om die toeristen in stijl naar boven te laten vertrekken, werd het basisstation van de kabelbaan van Alpe di Siusi uitgebreid en gerenoveerd, met dank aan PREFA. Het resultaat is een gebouw met een spectaculaire architectuur dat ondanks zijn grote afmetingen perfect opgaat in de omgeving.

PREFA-GEVELS VOOR TOERISTISCHE HOTSPOT

In Siusi allo Sciliar spelen traditie en romantiek vandaag nog altijd een belangrijke rol, maar het dorpje in de schaduw van de Dolomieten klampt er zich niet halsstarrig aan vast. Voor de hordes toeristen die hier elk jaar de lift naar een van de mooiste ski- en wandelregio’s van Europa werd het vertrekstation van de kabelbaan daarom gerenoveerd en uitgebreid tot drie verdiepingen en een oppervlakte van 3455 m2. Boven wachten idyllische bergpaadjes voor adembenemende wandelingen in een decor van alpenweiden en hoge toppen. In de winter vormt het gebied met 60 km pistes en 23 liften het speelterrein van skiërs en snowboarders. Naar het beeld van het prachtige landschap boven werd ook beneden een fraaie infrastructuur gecreëerd met tal van faciliteiten: een complex van 2000 m2 met een PREFA-aluminiumgevel waarvan de look doet denken aan de hoger gelegen Dolomieten. In het gebouw bevinden zich een restaurant, twee sportwinkels, een skilokaal, een herstelatelier, een fastfoodrestaurant, een winkel met streekproducten, een verkooppunt voor beide skischolen en de bureaus van de kabelbaan.

ARCHITECTUUR MET VEEL KANTEN EN HOEKJES

De jonge architect Lukas Burgauner (Bolzano) slaagde er perfect in om de drukbezochte kabelbaan van Alpe di Siusi te integreren in het omringende landschap. Zo hebben de verschillende delen van de PREFA-gevel verschillende hellingsgraden, koos hij voor een onregelmatig lijnenspel en wisselde hij aluminium af met diverse glaspartijen. “De structuur van de immense aluminiumgevels is bijzonder interessant en ziet er naargelang de lichtinval telkens anders uit. Het ene moment lijkt de gevel imposant en zelfverzekerd, het andere moment discreet en bescheiden”, legt de architect uit.

OPVALLEND EN DISCREET TEGELIJK

Het vertrekstation van de gerenoveerde kabelbaan is één groot volume dat enerzijds opvalt, maar anderzijds discreet opgaat in de omgeving. De buitenkant is bekleed met FX.12 gevelpanelen van PREFA in sepia. Het design van de gevelbekleding, die doorloopt aan de onderkant van het gebouw, zorgt voor een eigentijds karakter. Het onregelmatige lijnenspel op de panelen creëert telkens een ander uitzicht naargelang de stand van de zon. Voor de onderkant viel de keuze op antraciet P.10 en aan de ingang werden PREFA-sidings gebruikt. Aan alle zijden van het gebouw imiteren lichtstroken en glaspartijen op verschillende hoogtes de kwartsdeeltjes en kristallijne aders die de rotsen typeren.

Lukas Burgauner is afkomstig uit de streek en een echt kind van de bergen. Hij werd geboren in Castelrotto en geeft moderne invullingen aan de typische Zuid-Tiroolse architectuur. De Dolomieten en het grillige karakter hebben voor hem geen geheimen. Logischerwijs vormden ze dan ook zijn inspiratiebron voor de nieuwe gevel van het vertrekstation naar Seiser Alm.

HETZELFDE, MAAR DAN GROTER

Voor de bouwheren van Seis-Seiser Alm Bahn AG – uitbaters van de kabelbaan – mocht het gebouw niet te complex worden en ze wilden ook niet iets totaal nieuw. Het vertrekstation moest vooral groter worden. De grootste uitdaging was om één groot volume te ontwerpen dat zowel ruimte bood voor het vertrek van de kabelbaan als voor de extra diensten. Drie criteria stonden voorop bij de renovatie: functionaliteit, mobiliteit en toegankelijkheid voor mindervaliden. En uiteraard moest het complex ook in harmonie zijn met de rest van het dorp en met het omringende berglandschap. “Een eenvoudig vierkant maken van het bestaande blok van 90 meter lang en 25 meter breed was echter geen optie. Het complex moest een unieke uitstraling krijgen, opgaan in de omgeving en één geheel vormen met de bestaande overdekte parking”, vertelt Lukas Burgauner.

Het onderste niveau ligt grotendeels onder de grond door de configuratie van het terrein. Aan de straatzijde in het westen zweeft het panoramische terras van het gebouw acht meter boven het talud. “De timing voor dit project was erg krap. De kabelbaan moest namelijk continu in gebruik kunnen blijven. Om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken, hebben we dus alle projectfases met zeer veel precisie gepland.”

SEPIAKLEURIG GEHEEL

Tegenover het vertrekstation verrijst de Santner, een van de meest majestueuze toppen van het Sciliar-bergmassief. Door het gebruik van FX.12 gevelpanelen werden de grillige lijnen van deze berg en het licht dat invalt op de omringende rotsformaties vertaald naar de buitenkant van het gebouw. De kleur van de gevelpanelen sluit bewust aan op het decor waarin het complex is ingeplant. Dankzij de combinatie van het materiaal en de vormentaal is Lukas Burgauner erin geslaagd een uniek silhouet aan het gebouw te geven.

“Ik hoefde niet lang na te denken over de keuze voor de FX.12 gevelpanelen van PREFA. Die hebben niet alleen een interessant design, ze zijn ook gemakkelijk te verwerken, bestand tegen extreem weer en vragen nagenoeg geen onderhoud.”

EEN GEDROOMD MATERIAAL

De panelen werden geplaatst door het lokale bedrijf Kometal dat eerder al goede ervaringen had met de producten van PREFA. “De talrijke kwaliteiten van de FX.12 dak- en gevelpanelen, de overlangse en dwarse lijnen en het contrast op het oppervlak geven de gevels een onuitgesproken uitzicht waardoor het gebouw één geheel lijkt te vormen met de omringende bergen. Bij de productie wordt erover gewaakt dat elk paneel uniek is. Het lijnenspel is dan ook telkens anders, waardoor zelfs bij grotere oppervlakken een onregelmatig effect ontstaat. Ook vanuit technisch oogpunt is het FX.12 paneel een gedroomd materiaal. De speciale randafwerking zorgt voor extra stevigheid waardoor met eenzelfde dikte een hogere weerstand kan worden bereikt.”

TECHNISCHE INFORMATIE

MATERIAAL
aluminium met coating, dikte 0,7 mm, bruin P.10
AFMETINGEN

700 x 420 mm en 1400 x 420 mm

GEWICHT
2,3 kg/m²
COATING
hoogwaardig email aan beide zijden
BEVESTIGING
met schroeven of nagels
PLAATSING

op volledige bebording (dak) of latwerk (gevel)<o:p></o:p>

DE UITVOERDER AAN HET WOORD:

KOMETAL OBJECTS & CONSTRUCTIONS

“De talrijke kwaliteiten van de FX.12 dak- en gevelpanelen, de overlangse en dwarse lijnen en het heterogene oppervlak geven de gevels een onuitgesproken uitzicht waardoor het gebouw één geheel lijkt te vormen met het grillige omringende landschap.”

contact