ÉÉN MATERIAAL VOOR BIJNA ALLES


Het uitgangspunt voor het huis “Groene Meander” in Leipzig was een royaal stuk grond met veel oude dennen en de wens van de bouwheren om zich in alle privacy en rust terug te kunnen trekken.

Hun woning werd geen extravert, stralend wit gebouw, maar een huis met weinig inkijk dat zijn grootte en kwaliteiten niet zomaar prijsgeeft aan de buitenwereld. De veelhoekige vorm van het gebouw is gebaseerd op vier rechthoeken. Door de samenvoeging van die eenvoudige basisvormen ontstond een complexe geometrie. Vanaf de straat is slechts een fractie van de uitgestrekte woning zichtbaar. En door de U-vormige indeling ontstaat een gezellige, zuidgerichte binnentuin. Privacy gegarandeerd dus. Door het specifieke dakontwerp waren klassieke dakpannen geen optie. Niet alleen omwille van hun gewicht, maar ook omdat ze niet zouden passen bij de moderne stijl van het huis. Al snel waren we ervan overtuigd dat rechthoekige schindels uit aluminium de beste keuze waren. We konden hun grootte vrij kiezen en zo de vele hoeken en overgangen als één geheel uitvoeren. Ook alle aansluitingen bestaan uit aluminium: de dakranden, daklijst, schuine vlakken en dakgoten. Voor ons was het feit dat we alles in hetzelfde materiaal konden uitvoeren een belangrijke vereiste. Als vanzelf kwamen we terecht bij aluminium en de vele mogelijkheden ervan. Om de bouwheren te overtuigen, moesten we wel nog wat extra troeven op tafel gooien. Die hadden niet zozeer betrekking op het materiaal an sich, maar wel op het milieuvriendelijke karakter van aluminium en op het energieverbruik bij de productie. Het aanvankelijke voorbehoud verdween snel toen we bijvoorbeeld wezen op het hoge aandeelvan secundair aluminium in de productie. Daarnaast biedt aluminium nog tal van andere voordelen, zoals de duurzaamheid en de weerbestendigheid. Met een uitvoerige hageltest namen we ook de initiële vrees voor hagelschade weg. In onze bureaus onderwierpen we tot slot een aantal materialen aan verschillende vormen van belasting. Het resultaat: zelfs antracietkleurige aluminiumschindels vertoonden nauwelijks sporen van aantasting, zelfs niet nadat we ze met scherpe voorwerpen hadden bewerkt.Silvia Schellenberg-Thaut, Atelier ST, Leipzig

Een donkergroen gebouw met een groot dakoppervlak zit verscholen tussen de bomen en struiken die het perceel afbakenen. De complexe geometrie ontstond door de samenvoeging van de vier rechthoekige basisvolumes. Om overal dezelfde kwaliteit en een uniform uitzicht te bekomen, was slechts één materiaal aangewezen: aluminium. 

“We werken graag met aluminium omdat het zoveel mogelijkheden biedt en we dus voor alles bij hetzelfde materiaal kunnen blijven.” SEBASTIAN THAUT EN SILVIA SCHELLENBERG-THAUT, ATELIER ST, LEIPZIG

Kontakt