Vormgeving van de gevel: ideeën en tips voor uw nieuwe gevel!

Gevelvormgeving

Als deel van de gebouwomhulling biedt een gevel uw woning niet alleen bescherming tegen externe invloeden, maar levert in grote mate ook een bijdrage aan de uitstraling van uw eigen huis. Ongeacht of uw nieuwe gevel sober moet zijn en nauwelijks moet opvallen in het straatbeeld, of dat uw gevelvormgeving de blikvanger moet worden van de nieuwbouwwijk – de mogelijkheden bij de vormgeving van een gevel zijn net zo veelzijdig en individueel als de opdrachtgevers zelf.

Hierna willen wij u daarom wetenswaardigheden rondom de onderwerpen Gevelmaterialen, Gevelvormgeving en Gevelrenovatie onder de aandacht brengen. Wij zullen echter ook een antwoord geven op de vaak gestelde vragen over voorgezette, geventileerde gevels.

Waar heb ik een gevel voor nodig?

Functionele redenen

Al van oudsher is de buitenmantel van een gebouw het belangrijkste kenmerk voor de bestendigheid van de woning. Deze is voor de woning in eerste instantie bestemd als bescherming tegen het weer: sneeuw, regen, wind en zon. Aangezien de weersfenomenen in de afgelopen decennia versterkt zijn toegenomen, is het bijzonder belangrijk om voor de diverse weersinvloeden te zijn toegerust en de muren van de woning voldoende te beschermen.

Naast de beschermingsfunctie voor het gebouw vervult de gevel aan een andere belangrijke en nuttige functie die de opdrachtgever beslist zou moeten overwegen: een optimale gevel vermindert het energieverbruik, omdat deze als warmte-isolatie fungeert. Bovendien zorgt deze voor een prettig woonklimaat, een verbeterde brandpreventie en biedt bescherming tegen geluid en lawaai van buiten. Veel van de functies kunnen echter pas dan worden gerealiseerd, wanneer een overeenkomstige, optimale isolatie aanwezig is.

Visuele redenen

Naast die isolerende functie vormt de keuze van de gevelbekleding ook het uiterlijk en het karakter van de woning. De gevel is een zichtbaar deel van de ommanteling van het gebouw dat huiseigenaren individueel kunnen vormgeven. Er bestaan talloze verschillende materialen, kleuren en vormen die een grote speelruimte bieden in de vormgeving en individueel kunnen worden toegepast. Zo kunnen bijvoorbeeld met een gestuukte gevel andere accenten worden geplaatst, dan dat dit met grote gevelplaten van aluminium of gevelprofielen van hout mogelijk zou zijn. Grote formaten verlenen de woning een moderne, industriële uitstraling, terwijl daarentegen met een gevel die is gedekt met producten van klein formaat, verfijnde details kunnen worden benadrukt. Door de individuele gevelvormgeving kunnen diverse gebouwen worden verfraaid met visuele highlights. Het maakt niet uit of het om een idyllische eengezinswoning gaat, of een modern bedrijfsgebouw, of de beschermende garage of het authentieke prieel. 

Eengezinswoning met een gevel die bestaat uit meerdere kleuren PREFA Sidings in mat antraciet en zilver inclusief schaduwvoeg.

De vormgeving van de gevel: vormgeving & Mogelijkheden

Zowel voor de gevelrenovatie als voor de nieuwbouw wordt een keur aan verschillende materialen aangeboden om de eigen buitenmuur mee te bekleden. Welk materiaal u kiest, is "een kwestie van smaak", maar u moet ook de voor- en nadelen van de verschillende materialen vergelijken om de beste oplossing te vinden voor uw project.

Tot de meest favoriete materialen om een gevel (op)nieuw te bekleden, behoren:

  • Stucwerk
  • Hout
  • Metaal of plaatstaal (bijv. aluminium, zink, koper, titaanzink)
  • Steen (bijv. zandsteen, natuursteen)
  • Leisteen
  • Vezelcementplaten
  • Glas

Mogelijkheden voor de vormgeving van een gevel van aluminium van PREFA

De voorgezette, geventileerde gevels van aluminium van PREFA bieden enerzijds vanwege hun constructie en anderzijds vanwege hun variëteit aan kleuren en producten talloze vormgevingsmogelijkheden. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om door harmonieuze of contrastrijke kleurencombinaties de meest uiteenlopen patronen te creëren en door de combinatie van gevelplaten van verschillend formaat en dekschema's ongeëvenaarde accenten aan te brengen. Als u met een knik in de buitenmuur van het gebouw een vormgevings-highlight wilt plaatsen, dan kunt u deze visuele highlight bekleden met het flexibele materiaal aluminium. Het flexibele materiaal van de gevelproducten van PREFA kan zonder problemen worden aangepast aan de geknikte muur.

Alle gevelproducten van PREFA brengen andere visuele eigenschappen met zich mee en kunnen verschillend worden toegepast. De grote, aluminium composietplaten kunnen horizontaal, verticaal alsmede diagonaal uitgelijnd worden geplaatst op de gevel en bovendien door CNC-frezen naar wens worden voorzien van unieke details en patronen. Daarnaast biedt de vormgeving van de voegen bij aluminium composietplaten en gevelbeplating de meest uiteenlopende opties. Afhankelijk of en in welk formaat en van welk soort de voegen aanwezig zijn, kan voor een ander effect worden gezorgd. Met voegen in een andere kleur, worden zo bijvoorbeeld visuele accentueringen geschapen aan een metalen gevel. PREFA Sidings kunnen in verschillende bouwbreedtes worden gecombineerd en kunnen verticaal, horizontaal of schuin, door middel van het beproefde groef- en veersysteem, aan de muur van de woning worden gemonteerd. Ook de aluminium composietplaten zijn echter geschikt voor een zeer creatief lijnenspel en dekpatroon aan de woninggevel. En daarom zijn deze nu juist zeer populair in de moderne architectuur of bij grotere bouwobjecten en ondernemingen. Spannende projecten treft u aan in onze referentiegalerij.

Door toepassing van de kleine formaten van PREFA (gevelschindels, gevellosanges en gevelpaneel FX.12) kent de creativiteit geen grenzen. Met de gevellosanges van PREFA, die verkrijgbaar zijn in de afmetingen 20 × 20, 29 × 29 en 44 × 44, kan bijvoorbeeld een unieke schubben-look aan de gevel worden gecreëerd.De buitengewone afkantingen van de gevelpanelen Siding.X en FX.12 bieden het gebouw een bijzonder elegante en moderne look. Afhankelijk van lichtinval, tijdstip en omgeving krijgt de woninggevel een ander en onregelmatig design, zodat elk object uniek wordt.

Maar ook wanneer u de wens hebt om uw gevel in de steen- of beton-look te bekleden, biedt PREFA u producten in de juiste kleuren aan. Met de lichte PREFA Sidings of de gevelpanelen Siding.X in de kleuren P.10 steengrijs en P.10 lichtgrijs kunnen visueel vergelijkbare accenten worden aangebracht. 

Aluminium gevel met Prefalz/Falzonal in mayagoud. De combinatie met glas en beton vormt de markante uitstraling.

Een ander voordeel van de producten van PREFA dat door veel opdrachtgevers, verwerkers en architecten zeer wordt gewaardeerd, is dat het hoogwaardige en edele materiaal door het grote kleurenpalet uitgesproken goed past bij andere (bouw-) materialen, zoals bij hout of glas. Uit architectonische optiek zijn daardoor zeer veel combinaties mogelijk, waardoor de opdrachtgever, de planner en de gevelbouwer beschikken over talloze vormgevingsmogelijkheden. Met de keur aan kleuren van PREFA kan beslist een gevelkleur worden gevonden die optimaal past bij de reeds bestaande of nieuwe vensters, deuren en andere bijzonderheden van de woning en goed met deze harmonieert. Door de verschillende oppervlakken kunnen bijzondere accenten worden geplaatst, voor zover deze zijn gewenst. Bovendien kunnen met het PREFA compleet-systeem de meest uiteenlopende componenten van een woning, vanaf de sokkelbekleding, de topgevelbekleding tot en met de uitstekende dakrand, worden vormgegeven met het door u gewenste product en in de juiste kleur. Zelfs de dakafwatering (dakgoten, regenpijpen, enz.) van het gebouw kan, volgens eigen smaak, op kleur afgestemd in het totale beeld worden gevoegd en daardoor vrijwel onzichtbaar zijn, of met een bewuste, krachtige kleur worden getoond en daarmee de architectuur van het gebouw benadrukken. Het afwateringssysteem van PREFA omvat goten van aluminium in hoekige en ronde uitvoering die naar wens kunnen worden geselecteerd. Door het PREFA compleet-systeem is gewaarborgd dat alle componenten op ideale wijze onderling vastklikken – het dak, de dakafwatering, maar ook de gevel en alle accessoires.

Door een bekleding van PREFA krijgt uw gevel niet alleen een individuele uitstraling, maar is ook uitstekend beschermd tegen weersinvloeden. Zoals u ziet, worden aan u en uw creativiteit bij de oppervlaktevormgeving van uw nieuwe gevel met PREFA gevelsystemen vrijwel geen grenzen gesteld! Voor meer gevelideeën en inspiratie, of het nu om nieuwbouw of gevelrenovatie gaat, bladert u het beste door onze referentieobjecten en renovatiegalerij.

De voorgezette, geventileerde gevel

De voorgezette, geventileerde gevel (afkorting VHF) klinkt weliswaar ingewikkeld en alsof het een nieuwe uitvinding is, deze bestaat al een eeuw en is een beproefd en duurzaam systeem dat oorspronkelijk afkomstig was uit de bergen met het bijbehorende, ruwe klimaat. Daarbij gaat het om een meerlaagse buitenmuurconstructie met ventilatie. De gevelbekleding wordt niet rechtstreeks op de woningmuur gemonteerd, maar wordt bevestigd op een onderconstructie. Op constructief niveau wordt de weerlaag, dus de gevelbekleding, van de warmtebescherming van de gevel gescheiden, waardoor een ventilatieruimte ontstaat. Dit ventilatieniveau regelt de vochtigheidshuishouding. Dankzij deze constructie zijn deze gevels aanzienlijk minder gevoelig voor schade onder invloed van vocht, dan de niet-geventileerde gevelsystemen. De veelzijdige gevelelementen van aluminium van PREFA worden uitsluiten aangeboden met ventilatie en zijn daarom bij uitstek geschikt voor dit type constructies.

Opbouw van een voorgezette, geventileerde geve

Een voorgezette, geventileerde gevel bestaat uit vier componenten: de draagconstructie, de warmte-isolatie, de onderconstructie en de voorgezette gevelbekleding. De componenten worden hierna tot in detail toegelicht.

  • De draagconstructie (metselwerk, houtskeletbouw, enz.) neemt het grootste deel van het gewicht op en levert tevens een bijdrage aan de isolatie. Bij een gemetselde draagconstructie is het, afhankelijk van de dikte en het materiaal van de bakstenen, zelfs mogelijk dat er geen andere isolatie nodig is.
  • De warmte-isolatie wordt aan de draagconstructie aangebracht achter de zichtbare gevelbekleding. Meestal bestaat deze over minerale materialen, zoals glaswol of steenwol. Maar ook wanneer u ecologisch wilt bouwen en waarde hecht aan duurzaamheid, zijn er talloze, alternatieve isolatiestoffen verkrijgbaar, zoals hennep of kurk. Het isolatiemateriaal heeft een variabele dikte en dat is vooral afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde. Let erop dat elk bouwmateriaal zijn eigen isolatiewaarde heeft. Afhankelijk van de dikte en in combinatie met het betreffende gevelmateriaal verkrijgt u tenslotte de gewenste doelwaarde. De belangrijkste taak van warmte-isolatie is om de warmtestroom tussen de woonruimte en buitenhuis te minimaliseren en te voorkomen dat er warmtebruggen ontstaan. Dat betekent dat de warmte-energie kan ontsnappen en dat de muur niet koud wordt in de winter. Als er onvoldoende isolatie aanwezig is, dan kunnen desondanks warmtebruggen ontstaan. Door de speciale constructie van een voorgezette, geventileerde gevel is de warmte-isolatie beschermd tegen externe weersinvloeden. Verder biedt deze effectieve bescherming tegen geluid en lawaai van buiten. De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) is het belangrijkste kengetal in verband met warmte-isolatie. Deze indiceert elk warmtevermogen dat per vierkante meter van een component stroomt, wanneer het temperatuur van een gebouw tussen binnen en buiten constant één graden Celsius resp. één kelvin bedraagt. Hoe beter de warmte-isolatie van een component is, des te geringer is het resultaat van de U-waarde.
  • De onderconstructie (UK) is de bindende schakel tussen draagconstructie en gevelbekleding. Op dit installatieniveau vindt de ventilatie plaats. De gevelprofielen worden met voldoende afstand ten opzichte van de isolatie aan de onderconstructie bevestigd, waardoor er een constructieve scheiding van de beide componenten aanwezig is en er een luchtspleet ontstaat. De spleet tussen de beide componenten regelt de vochthuishouding in het bouwlichaam. De onderconstructie kan van hout of ook van aluminium resp. een combinatie van beide materialen worden aangelegd. Als een onderconstructie van aluminium wordt gekozen, dan is het mogelijk om eventuele oneffenheden van de buitenwand definitief te compenseren.
  • De voorgezette gevelbekleding is bestemd als bescherming tegen regen en weersinvloeden en vormt de buitenste component van de gevel die uiteenlopend en creatief kan worden vormgegeven.
Componenten van een voorgezette, geventileerde gevel en hun taak aan de hand van het voorbeeld van een PREFA gevel.

Functies van een voorgezette, geventileerde gevel

Door de speciale constructie en de aanwezige componenten brengt de voorgezette, geventileerde gevel enkele belangrijke beschermingsfuncties met zich mee die hierna preciezer worden toegelicht.

Door de warmte-isolatie wordt de warmtestroom tussen binnen- en buitenhuis geminimaliseerd. In de zomer kan de warme lucht geen stuwing veroorzaken achter de gevel, omdat deze door de ventilatie opstijgt en regelrecht wordt "afgevoerd" en daardoor zorgt voor een optimale temperatuurcompensatie. Dit maakt zowel zomer als winter, gedurende het gehele jaar, een prettig en evenwichtig kamerklimaat mogelijk. Bovendien kan optredende waterdamp in de woonruimte, die bijvoorbeeld ontstaat door koken, baden, douchen of wassen, via de ventilatie worden afgevoerd.

Een voorgezette, geventileerde gevel zorgt bovendien voor een vermindering van geluidsbelasting en biedt daardoor geluidsisolatie. Bovendien kunnen alle systeemcomponenten van de opbouw zo worden gekozen dat voor de brandpreventie aan de vereisten van het bouwrecht worden voldaan en dat daardoor een optimale brandpreventie is gerealiseerd.

Dankzij de speciale constructie wordt de isolatie beschermd tegen regen, natheid en wind. Verder beschermt het isolatiemateriaal de woonruimte in de zomer tegen opwarmen en in de winter tegen afkoelen. Daarom fungeert de intacte isolatie in het koele seizoen als warmteaccumulator, omdat deze de warmte binnenhuis houdt, waardoor op stookkosten kan worden bespaard.

Naast de constructie die talloze voordelen biedt, wordt echter vooral ook de grote speelruimte voor vormgeving van geventileerde gevels gewaardeerd. Door de grote keuze uit verschillende materialen en kleuren kunnen unieke gevelbekledingen tot stand worden gebracht. 

Moderne eengezinswoning met prachtige PREFA Siding.X-gevelpanelen in de kleur antraciet en houten elementen.

Wat is het verschil met een "normale" gevel zonder ventilatie?

Een "normale" gevel zonder ventilatie wordt warmte-isolatie-verbindingssysteem (WDVS) genoemd.

Het warmte-isolatie-verbindingssysteem is een constructie die is bestemd voor het isoleren van buitenwanden van een gebouw. Het isolatiemateriaal wordt verlijmd, met pluggen of door middel van een railsysteem direct op de draagconstructie gefixeerd, daarna volgt de dragerlaag van het stucwerk en de oppervlaktelaag, waarbij het bijvoorbeeld gaat om bovenstucwerk of platte bakstenen.

Warmte-isolatie-verbindingssystemen worden zowel gebruikt bij nieuwbouw als bij renovaties en worden vaak gekozen, omdat ze als goede basisoplossing voor een beperkt budget bekend staan; vooral in combinatie met isolatiematerialen zoals EPS en XPS. Het gebruik van deze isolatiematerialen is om milieuredenen echter discutabel, omdat aardolie nodig is voor de productie van deze materialen en deze slechts beperkt beschikbaar is. Bij het gebruik van meer duurzame bouwmaterialen voor de isolatie van warmte-isolatie-verbindingssystemen kan de prijs snel het veelvoud daarvan worden, waardoor eventuele kostenvoordelen ten opzichte van een voorgezette, geventileerde gevel in het meer duurzame isolatiesegment gedeeltelijk verwaarloosbaar worden.

De nadelen van warmte-isolatie-verbindingssystemen:

  • de belangrijkste problemen die verband houden met warmte-isolatie-verbindingssystemen, worden veroorzaakt door vochtigheid. Water dat door scheurtjes of verwerkingsfouten de gevel binnendringt, kan op een later tijdstip niet meer zo goed afvloeien. Bovendien leidt eventuele vochtigheid in de isolatie er gedeeltelijk toe, dat de isolerende werking van het systeem voor een deel aanzienlijk wordt verminderd. Door vochtigheid in het metselwerk bestaat bovendien het gevaar voor schimmels in huis. Dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken en uitgebreid drogen, saneren en renoveren van huis en muren vereisen.
  • Een ander nadeel is dat de condensatie van dooiwater al snel kan leiden tot een versterkte mos- en algenvorming aan het huis, wat de reden is waarom vaak herbiciden worden ingewerkt in de gevelkleuren en het stucwerk om dit nu juist te voorkomen. Deze herbiciden worden echter snel door regen en dauwvocht uitgewassen en sijpelt in de grond, wat wederom een risico zou kunnen opleveren voor gezondheid en milieu. En dan op zijn beurt, vooral aan de weerszijde, tot lelijke verkleuringen van de geveloppervlakte kan leiden.
  • Bij de sanering of renovatie van oudere gebouwen moet u echter bedenken dat u voor het aanbrengen van een warmte-isolatie-verbindingssysteem, alle mogelijke versieringen verwijdert om een vlakke gevel te verkrijgen.
  • Een ander probleem zijn insecten en diertjes, zoals vogels of muizen, die door de buitenste laag de gevel binnendringen en zich dan achter de gevelbekleding innestelen en schade achterlaten. Maar ook spinnen die graag op tegen het weer beschermde plaatsen op de buitenmuur hun spinnenweb maken, kunnen donkere vlekken en lelijke plekken op de gestuukte gevel achterlaten. 

De voordelen van een voorgezette, geventileerde gevel van PREFA

Gevelsystemen van PREFA van aluminium worden uitgevoerd als voorgezette, geventileerde gevels. Ook wanneer er velen zijn die hun huis graag zelf "opknappen" en meer kunnen dan een doe-het-zelver, zijn de geveloplossingen van PREFA uitsluitend bestemd om door opgeleide professionals/ambachtslieden te worden gemonteerd. Dit geldt zowel voor de geveloplossingen als de daksystemen van PREFA.

De geventileerde gevel van PREFA biedt talloze voordelen. Daartoe behoren onder andere:

Betrouwbare bescherming tegen weersinvloeden

De gevel wordt als onderdeel van het gebouw zeer sterk blootgesteld aan weersinvloeden, waardoor er vuilafzettingen op de muurbekleding kunnen ontstaan, die de uitstraling en de taak in gevaar kunnen brengen. Gevels met stucwerk en hout zijn in dit opzicht bijzonder gevoelig en moeten daarom regelmatig worden onderhouden of hersteld om ernstige beschadigingen tijdig te vermijden. Ook wanneer aluminium muurbekledingen van PREFA in dit opzicht zeer goed zijn beschermd, is het raadzaam om deze ook regelmatig aan een inspectie of onderhoudsbeurt te onderwerpen om eventuele vervuiling te kunnen verhelpen. Bij vervuiling kunnen de gevels en daken van PREFA zonder extra moeite volgens de reinigingsvoorschriften worden gereinigd. Het aluminium materiaal is bijzonder geschikt door zijn duurzaamheid en in de combinatie met de kleurbestendige oppervlaktecoating P.10 bestand tegen externe invloeden en belastingen.

Opbouw van een voorgezette, geventileerde gevel van PREFA met het gevelpaneel FX.12.

Opbouw van een voorgezette, geventileerde gevel met draagconstructie, isolatie, onderconstructie en bekleding met het PREFA gevelpaneel FX.12.

De aluminium bekleding met een groot aanpassingsvermogen vormt een zeer goede bescherming tegen regen en storm. Bij gesloten voegen wordt het isolatiemateriaal beschermd tegen weersinvloeden. Als er desondanks regenwater achter de gevelbekleding binnendringt, dan droogt dit weer op in de ventilatieruimte en kan de warmte-isolatielaag niet gepenetreerd. Daarom zijn aluminium buitenmuurbekledingen ook uitstekend geschikt voor de weerszijde van een woning.

Idealiter is het dakoverstek bestemd om de gevelbekleding van de woning zo goed mogelijk tegen weersinvloeden te beschermen. Bij moderne constructies met een slechts zeer gering of geen dakoverstek is deze bescherming echter onvoldoende aanwezig. Dan komen de metalen gevels van PREFA van pas, die uiterst weerbestendig zijn.

Eengezinswoning in het bos met weersbestendige PREFA aluminiumgevel in lichtgrijs.

Houten elementen zijn bijzonder geliefd voor de vormgeving van gevels, omdat ze het object een bijzondere flair bieden. Als u graag een gevel van hout wilt hebben, maar verweerd hout niet mooi vindt of het hout niet regelmatig kunt en wilt verven, dan kieste u het beste voor een aluminium gevel in hout-look. Voor een onderhoudsvriendelijke gevelbekleding van aluminium in hout-look is de gevelbeplating van PREFA zeer geschikt in de kleuren licht en donker hout. Om een zo realistisch houteffect te realiseren, dienen de elementen van een voeg te worden voorzien. Bij topgevelbekledingen wordt de gevelbeplating in hout-look vaak verticaal en met voeg gedekt, waarbij dit natuurlijk afhangt van de regio en de smaak van de bouwlieden. Bovendien is de gevelbeplating ook ideaal voor een in kleur perfect afgestemde en onderhoudsvriendelijke onderkant van het dak. Bijverven, zoals dat bij houten gevels noodzakelijk is, is met een gevel van PREFA overbodig.

Woning met een voorgezette, geventileerde gevel van PREFA met gevelbeplating in lichte hout-look en gevellosanges.

Ontelbare vormgevingsmogelijkheden

  • Een ander handig voordeel is het aanpassingsvermogen van aluminium: bestaande rolluiken, vensters, huisgevels, garagepoorten & Co. vormen geen probleem bij een gevelvernieuwing, want de gevel kan zonder problemen worden aangepast aan de aanwezige elementen.
  • Aluminium gevelbekledingen van PREFA worden bij alle soorten gebouwen toegepast: bij eengezinswoningen of wooncomplexen net zoals bij bedrijfsgebouwen en diverse soorten aanbouw, zoals garages, carports of tuinhuizen.
  • Met de verschillende producten van PREFA, zoals de composietplaten van groot formaat, de bandplaat Prefalz en het PREFA klein formaat (gevelschindels, gevellosanges en gevelpanelen FX.12), evenals de vele beschikbare kleuren openen vrijwel oneindig veel vormgevingsmogelijkheden bij de gevelbouw met PREFA.

Voordelen van het materiaal aluminium

  • Aluminium met zijn aanpassingsvermogen, is niet brandbaar en biedt bovendien bescherming tegen blikseminslag, omdat met een aluminium onderconstructie bijna 95 procent voor het afleiden van bliksemflitsen is gerealiseerd. Gedetailleerde informatie over bliksem- en brandpreventie kunt u lezen op de betreffende informatiepagina's.
  • Bovendien is het ecologische aspect relevant: het materiaal is bijzonder duurzaam. Voor de productie van PREFA producten wordt voor het grootste deel secundair aluminium gebruikt. Daarbij gaat het om aluminium dat reeds werd gerecycled. Het voordeel daarbij is: bij het recyclen is slechts circa vijf procent nodig van de oorspronkelijke productie-energie. Een ander voordeel van het systeem is dat eventueel weggooien gemakkelijk is. De delen kunnen goed worden gedemonteerd en de individuele componenten kunnen zuiver op soort worden gerecycled.
  • Bovendien bestaat de mogelijkheid om de PREFA gevelelementen optioneel te laten voorzien van een anti-graffiti-coating om de gevel tegen vandalisme door graffiti te beschermen. Bij een dergelijke coating wordt een speciale, transparante lak aangebracht die de hechting van graffiti bemoeilijkt en de reiniging uiterst vergemakkelijkt.
  • Huisbekledingen van aluminium hebben vanwege het materiaal een bijzondere waarde. Bij een eventuele demontage kan bij het recyclen zelfs nog een restwaarde worden verkregen.

De voordelen van de PREFA daksystemen gelden ook voor de gevels van aluminium van PREFA: het materiaal is licht, roestvrij, in grote mate corrosiebestendig, de elementen kunnen flexibel worden gedekt en zijn onderhoudsarm. Het is bestendig en duurzaam, biedt vrijwel onbeperkte vormgevingsmogelijkheden, is recyclebaar en ongevaarlijk voor de gezondheid. Daarmee worden generaties gebouwd en gerenoveerd. Daarom biedt PREFA een garantie op de kleur van 40 jaar op het product met de P.10-lakkwaliteit tegen afsplinteren, afbladderen, bellenvorming en breken, evenals 40 jaar materiaalgarantie op het basismateriaal tegen breken, corrosie en vorstschade. Details over garantie alsmede over het garantiecertificaat dat u na de oplevering van uw nieuwe gevel door een PREFA professional kunt laten aanvragen, treft u hier aan.

Woning met een flexibele en duurzame PREFA dak- en gevelbekleding van aluminium in antraciet.

Wat kost een geventileerde gevel van aluminium?: Kosten

In principe geldt: iedere offerte is individueel en heeft een afzonderlijke calculatie nodig van een van onze erkende installatiepartners. Er bestaat geen vaste prijs per vierkante meter voor een PREFA gevel, omdat de prijs er zeer sterk afhankelijk is van hoeveel vensters, deuren en andere individuele details in acht dienen te worden genomen.

Bij een gevelrenovatie moet er bij de calculatie aan worden gedacht dat voor het slopen en verwijderen van het oude gevelmateriaal extra kosten kunnen optreden. Als het oude gevelmateriaal bijvoorbeeld bestaat uit vezelcementplaten met asbest, dan is een vakkundige demontage en verwijdering vereist van het oude gevelmateriaal.

Kosten van een gevel vanuit de optiek van de levenscyclus

De beslissing voor een gevel wordt vaak genomen op basis van de aanlegkosten (voor materiaal, uitvoering, enz.), zonder daarbij aan de daaropvolgende kosten te denken die ontstaan in de loop van het gebruik. Een studie van de Donau-Universiteit Krems (Oostenrijk) (Vgl. ÖFHF (2015): ÖFHF: lange levensduur van de VHF overtuigt, zie 1f) uit 2015 laat zien dat de levenscycluskosten van voorgezette, geventileerde gevels in vergelijking met warmte-isolatie-verbindingssystemen gedurende een periode van 50 jaar meestal aan de lage kant zijn. Ook wanneer de aanlegkosten van een voorgezette, geventileerde gevel (bijv. met gevelbeplating van aluminium) in vergelijking met warmte-isolatie-verbindingssystemen in eerste instantie hoger lijken, betalen deze zich terug dankzij het overeenkomstige, langdurige gebruik. Dat is één van de belangrijke inzichten van de studie. Enerzijds ontstaan er bij een voorgezette, geventileerde gevel minder onderhoudskosten en anderzijds kunnen besparingen ten opzichte van een gevel met stucwerk bij de reparatie worden berekend, want stucwerk moet na een bepaalde tijd opnieuw worden geverfd of gerepareerd. De geringe onderhoudskosten in combinatie met de lange levensduur van voorgezette, geventileerde gevels resulteren daarom in een nuttige investering. Tot de positieve neveneffecten behoren bij veel gevelmaterialen voor voorgezette, geventileerde soorten opbouw ook de geringe gevoeligheid voor schade en de bijzondere bescherming van de gebouwmaterie. De waardestijging op lange termijn of het behoud van het gebouw moet in de calculatie worden meegerekend om realistische kosten te verkrijgen.

Gevelrenovatie

Er zijn veel redenen die pleiten voor een renovatie van de huisbekleding. Daartoe behoren bijvoorbeeld hoge verwarmingskosten die vanwege slechte of onvoldoende isolatie van de buitenmuren ontstaan. De kostbare energie uit het inwendige van het huis gaat dan o.a. via de gevel verloren. Andere redenen om de gevel te laten vernieuwen, kunnen beschadigingen (door onweer, inwerking van geweld, dieren of insecten) zijn of door veroudering veroorzaakte schade (zoals afgebladderd of verbleekt stucwerk) die in de loop der tijd ontstaan. Het is echter niet altijd nodig dat beschadigingen de reden zijn voor een gevelrenovatie. Soms is er alleen maar de wens om het huis na vele jaren aan een modernisering of een verbouwing te onderwerpen.

Wanneer moet een gevel worden vernieuwd?

Scheurtjes en schades aan de oude stucwerkgevel kunnen door eigenaren zelfs gedeeltelijk zelf worden gerepareerd en dan is er wellicht geen gevelbouwer nodig. Wanneer echter grotere schades zichtbaar zijn, bijvoorbeeld uitgebroken stukken muur of grotere lekkages met het binnentreden van vocht, dan is een renovatie noodzakelijk. 

Kan de oude gevel met een nieuwe gevel van PREFA worden bedekt?

Een gevel van PREFA moet in eerste instantie aan een stevige en vakkundig aangelegde onderconstructie worden bevestigd. In principe kan deze op het bestaande gevelmateriaal worden aangebracht, maar de oude gevel en de bestaande draagconstructie dienen echter beslist vooraf te worden geïnspecteerd.

Is het renoveren van de gevel zonder isolatie mogelijk?

Vaak wordt het tijdstip voor het vernieuwen van de gevel ook tegelijkertijd benut om een thermische renovatie uit te voeren. Want een intacte isolatie helpt enerzijds om de verwarmingskosten te verlagen en anderzijds kunnen het wooncomfort en de waarde van het huis worden verhoogd.

Vaak gestelde vragen van onze klanten: FAQ

De producten van PREFA kunnen door eindklanten niet zelf worden gekocht en gemonteerd, omdat deze voor zelf dekken niet zijn geschikt. Ze zijn uitsluitend via onze erkende vakbedrijven verkrijgbaar en worden door hen ook vakkundig geplaatst. Op onze materiaal- en kleurgarantie kan ook alleen een beroep worden gedaan wanneer een van onze partnerbedrijven het werk heeft uitgevoerd.

PREFA is geen gevel van stucwerk, maar een hoogwaardige aluminium gevel die als voorgezette, geventileerde gevel wordt geïnstalleerd.

De angst voor roest is volledig ongegrond, omdat aluminium niet kan roesten. Als het oppervlak van de PREFA aluminium gevel wordt aangetast, vormt zich een nieuwe, beschermende oxidelaag, waardoor de houdbaarheid van de PREFA gevel onveranderd blijft.

PREFA gevels worden als voorgezette, geventileerde gevels geïnstalleerd. Dat betekent dat tussen de gevelbekleding van aluminium en de isolatie een ventilatieopening aanwezig is. In de zomer kan de warme lucht zich niet achter de gevel verzamelen, omdat deze door de isolatie opstijgt en als het ware wordt afgevoerd. In de winter ontstaat door deze constructie een warmtebescherming, omdat de warmteovergangsweerstand wordt verhoogd in de ventilatieruimte. Deze temperatuurbuffering in het ventilatieniveau maakt in alle seizoenen een prettig kamerklimaat mogelijk.

De gevel van PREFA is de buitenste beschermomhulling van uw huis en is tegelijkertijd bestemd als visueel vormgevingselement voor het verfraaien van uw woning. Deze ziet er niet alleen mooi uit, maar biedt uw woning ook bescherming tegen wind en het weer. Bovendien beschermt de weerstandsbestendige PREFA aluminium bekleding de achterliggende lagen (draagconstructie, isolatie en onderconstructie) tegen weersinvloeden. Aangezien uw PREFA gevel uiterst weersbestendig is, kunt u zich gedurende decennia over zijn mooie uitstraling verheugen. Er dient op te worden gelet dat PREFA gevelproducten niet door sandwichpanelen of andere producten met geïntegreerde isolatie kunnen worden vervangen, omdat deze uitsluitend zijn gespecialiseerd voor de bovengenoemde functies (bescherming en visuele vormgeving). Wanneer u ook graag een hoogwaardige gevel van PREFA van aluminium wilt hebben, zorgt het erkende ambachtsbedrijf, naast de zichtbare verfraaiing van uw woning met gevelbekleding van PREFA, ook voor een overeenkomstige onderconstructie en, indien gewenst, een voor u geschikte isolatie.

De constructie van een voorgezette, geventileerde gevel dient de vorming van vochtigheid te voorkomen. Door de scheiding van isolatie en gevelbekleding ontstaat een voortdurende luchtstroom op het geventileerde niveau dat de vochthuishouding regelt en voor droogte zorgt. Dankzij de permanente ventilatie kan bij een vakkundige montage geen schimmelvorming onder de gevel ontstaan.

Bij de uitvoering van de PREFA gevel volgens de voorschriften wordt in het gebied van de toevoer- en afvoerlucht een geperforeerde plaat of ventilatierooster gemonteerd dat is bestemd als bescherming tegen dieren. Diertjes zoals vogels of muizen kunnen bij de vakkundige montage dus geen schade veroorzaken aan uw gevel.

De producten van PREFA zijn uitsluitend verkrijgbaar via onze erkende, zelfstandige "partnerbedrijven" en worden door hen ook vakkundig geplaatst. Daardoor willen wij waarborgen dat onze producten op vakkundige wijze worden geplaatst. Wij bieden voor onze ambachtslieden regelmatig trainingen in de PREFA Academy aan, waardoor wij een gelijkblijvende kwaliteit willen waarborgen bij het gebruik van onze producten.

Aluminium kan tot 100% en zonder kwaliteitsverlies worden gerecycled. Bij het recyclingproces is slechts circa 5% procent nodig van de oorspronkelijke productie-energie. PREFA maakt voor het grootste deel gebruik van gerecycled aluminium, zogenoemd secundair aluminium. Daardoor is aluminium ook vanuit ecologisch oogpunt een ideale materiaalkeuze.

PREFA biedt op producten met de buitengewone P.10-oppervlakte 40 jaar kleur- en materiaalgarantie tegen breken, corrosie (roest), vorstschade, afsplinteren en bellenvorming.

PREFA levert geen PE-kern, maar de hoogwaardige FR-kern bij aluminium composietplaten. FR betekent "fire retardant". Dat is "moeilijk ontvlambaar" (classificatie brandgedrag cfm. EN 13501-1 "B-s1, d0"). Verder worden de aluminium composietplaten van PREFA ook met een niet-brandbare A2-kern geleverd. Bijzonderheden over de brandclassificatie van de PREFA gevels kunt u nalezen in het PREFA Gegevensblad over het onderwerp brandpreventie.

Heeft u nog vragen over de gevel van PREFA?

Neem dan contact op met onze deskundigen. Deze zullen u bij eventuele vragen, wensen en suggesties natuurlijk verder helpen.