Sterk en veilig bij stormweer : Stormbestendige PREFA dak- en gevelproducten van aluminium

Maak uw huis stormbestendig

Schade door noodweer is een grote zorg voor veel huiseigenaars. Niet onterecht! De laatste jaren komen extreme weersomstandigheden zoals storm, onweer en zware regen steeds vaker voor. Hoge windsnelheden kunnen schade aan uw dak en gevel veroorzaken die in sommige gevallen te vermijden is. Hoe u uw dak, gevel en perceel optimaal kunt beschermen, is een vraag die veel mensen bezighoudt. We geven u graag advies over dit thema. Wat moet u doen bij een stormwaarschuwing? Waaraan moet u denken bij de herstelling of vernieuwing van uw dak? Welke checklist is nuttig voor uzelf en voor uw verzekering bij stormschade?


Bescherm uw woning tegen de grillen van de natuur – met daken en gevels van weerbestendig en stevig aluminium en deze tips over het thema stormveiligheid.

Noodweer zoals storm, onweer en zware regen – de oorzaken

De laatste jaren werden de weersomstandigheden steeds extremer. ”Dat we vaker met noodweer te kampen hebben, heeft vooral te maken met de opwarming van de aarde. Warme lucht kan meer waterdamp opnemen dan koude lucht, waardoor grotere hoeveelheden neerslag ontstaan”, legt prof. Herbert Formayer van het Meteorologisch Instituut van de Universiteit voor Bodemcultuur in Wenen uit. Vanaf windsnelheden van ca. 75 km/u is er sprake van storm. Dit weerfenomeen ontstaat door het botsen van hoge- en lagedrukgebieden, door de uitwisseling van koude en warme lucht. ”In alpine gebieden komen er ook nog föhnwinden voor, sterke zuidenwinden, die krachtig genoeg zijn om huizen te beschadigen”, legt Formayer uit.

 

De gevolgen kunnen uiteenlopend zijn: van afgerukte daken, beschadigde dakpannen, schade aan gevels, gebroken vensters tot omgevallen bomen in de voortuin. Afhankelijk van de kracht van de storm kan de wind voor een ware ravage zorgen. Ook zware regenval, sneeuw, hoogwater en sterke temperatuurschommelingen stellen bouwmaterialen op de proef. Het is dus verstandig om bij de bouw van een huis en ook bij renovatieprojecten goed na te denken tegen welke weersomstandigheden het huis, het dak en de gevel bestand moeten zijn. Zo maakt u een juistere keuze voor de bouwmaterialen. Sneeuwbelasting en temperatuurschommelingen spelen bij een hoge ligging een bijzondere rol. Hoogwaterbescherming is in overstromingsgevoelige gebieden een factor om rekening mee te houden.

Een storm steekt op, wat nu?

U kunt zich  verzekeren tegen schade door noodweer door een woningverzekering af te sluiten. Naast de financiële bescherming kunt u ook eenvoudige maatregelen treffen om stormschade te voorkomen. Als er een storm opsteekt, zet u alle losse voorwerpen zoals tuingereedschap, bloempotten en tuinmeubelen binnen of u maakt de voorwerpen veilig vast. Uw auto parkeert u bij stormweer het best in de garage, zeker niet in de buurt van bomen. Rondvliegende takken en losse voorwerpen kunnen schade veroorzaken aan voertuigen, maar ook aan daken en gevels. Vooral het dak kan bij stormwind voor gevaar zorgen.

Het is mogelijk dat er dakpannen gaan vliegen, waardoor de dakbedekking beschadigd raakt en er regenwater kan insijpelen. En dat is nog niet alles. De dakpannen die naar beneden vallen, kunnen ook zware schade rondom uw huis veroorzaken en zelfs mensen en dieren verwonden. Aangezien daken stormen, sneeuwbelasting en zware regenval moeten trotseren, verdient uw dak bijzondere aandacht, zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten. Een sterk, breukvast materiaal en de montage- en bevestigingstechnieken van de PREFA dak- en gevelproducten zorgen voor veiligheid in stormachtige tijden.

Sterk beschadigd, deels afgerukt dak na ernstig noodweer

Een dak biedt veel aangrijpingspunten voor sterke stormwind, waardoor er snel schade kan optreden. Een sterk, breukvast materiaal en de montage- en bevestigingstechnieken van de PREFA dak- en gevelproducten zorgen voor veiligheid in stormachtige tijden.

Stormbestendig en duurzaam

De PREFA aluminium daken en -gevels zijn ervoor gemaakt om uw huis tegen stormschade te beschermen. Bij de planning van uw nieuwbouw of bij een renovatie is het belangrijk om dak- en gevelproducten te kiezen die passen bij de weersomstandigheden in uw regio. De producten van PREFA zijn perfect op elkaar afgestemd, uitermate bestand tegen extreme weersomstandigheden en technisch helemaal mee met de tijd. Hebt u een pannendak en overweegt u een renovatie of vernieuwing met stormbestendige dakbedekking? Een aluminium dak van PREFA is perfect voor de renovatie van oude dakconstructies, omdat het gecoate aluminium niet alleen duurzaam en onderhoudsarm is, maar ook licht en makkelijk aan te passen.

PREFA totaalpakket: dak, gevel, bescherming tegen hoogwater

Niet alleen de PREFA aluminium dakproducten, maar ook onze gevelproducten zijn bij extreme omstandigheden weervast, breukvast en stormbestendig. Dat komt door de uitermate goede eigenschappen en de bestendigheid van het materiaal aluminium. De hoge stormbestendigheid hebben de dak- en gevelproducten te danken aan de speciale montage- en bevestigingswijze. De PREFA onderdelen worden rechtstreeks bevestigd of indirect met klangen aan de onderconstructie bevestigd.

In gebieden met extreem felle windstoten kan de montage van de dak- en gevelelementen door extra maatregelen worden aangepast aan de bijzondere vereisten van de betreffende regio. Zo wordt op kwetsbare locaties het aantal bevestigingen indien nodig verhoogd en wordt het type bevestiging – met nagels of schroeven – aan de windbelasting aangepast. Daardoor zijn daken en gevels van PREFA ook opgewassen tegen hoge windsnelheden en razende stormen. De PREFA sidings bijvoorbeeld worden bij grotere bouwbreedtes met speciaal ontwikkelde PREFA stormbeveiligingsclips gemonteerd, die de afzonderlijke gevelelementen een  bijzonder sterke houvast bieden.

Montage door professionals

Een ander belangrijk punt dat voor PREFA dak- en gevelsystemen pleit, is dat de montage uitsluitend door professionals gebeurt. Dit garandeert een vakkundige plaatsing. In de PREFA Academy worden vakmannen uit verschillende bedrijven door PREFA instructeurs opgeleid. Voor aannemers en planners betekent dat een aanzienlijke mate van veiligheid. En u en uw gezin kunnen op twee oren slapen: met PREFA hebt u een betrouwbaar dak boven uw hoofd.

PREFA instructeur toont in de PREFA Academy aan een deelnemer hoe je PREFA producten correct moet monteren.

Een oud dak renoveren en stormbestendig maken

Oude, losse leien of dakpannen, scheuren of schade aan de dakbedekking kunnen grote problemen veroorzaken. Waar er meer kans is op storm en noodweer, is een intacte dakbedekking van het grootste belang. Schade door waterinsijpeling kan zeer ernstig zijn, een dakrenovatie is vaak onvermijdelijk. Daarom zijn regelmatige controle van de dakbedekking en tijdige dakrenovatie aan te bevelen.

Oude eengezinswoning voor de dakrenovatie met PREFA

Aluminium is extreem licht

De lichte dakproducten van PREFA zijn ideaal voor een dakrenovatie. Vaak moet bij een dakrenovatie de oude dakconstructie om statische redenen eerst worden voorbereid op het enorme gewicht van moderne dakpannen. Dat werk wordt met PREFA overbodig. Doordat een aluminium dak veel lichter is, zijn extra versterkingen meestal niet nodig. Bovendien kan een opgeleide vakman een PREFA dak gemakkelijk en snel op de bouwplek verwerken en ook goed met een pick-up vervoeren. Dat kan de duur van een renovatieproject aanzienlijk verkorten. PREFA aluminium producten zijn licht, stevig en sterk. Het onderhoud is beperkt, zodat u tijd en geld uitspaart.

Waarop moet u bij een stormbestendige dakconstructie letten?

De dakconstructie moet passen bij de regionale sneeuw- en windbelasting. Bij nieuwbouwwoningen is dit normaal gezien het geval. Bij een renovatie is het aan te bevelen een timmerman resp. vakman te raadplegen. Als bij een renovatie een zware dakbedekking (bijv. dakpannen) wordt verwijderd, moet worden nagegaan of dit hoge gewicht vereist is om de dakconstructiegoed op zijn plaats te houden. Als bij de vernieuwing een lichtere dakbedekking wordt geplaatst, wordt de dakconstructie minder naar beneden geduwd. Daarom moet hij om statische redenen extra verankerd worden. Een vakman kan inschatten of dit voor uw project noodzakelijk is.

Perfect op elkaar afgestemd – het totaalsysteem

PREFA biedt meer dan 5.000 producten: dak-, gevel- en dakafvoersystemen, montagesystemen voor zonnepanelen en hoogwaterbescherming – een totaalsysteem voor het hele huis. Geavanceerde technische detailoplossingen bieden optimale combinatiemogelijkheden. Het resultaat is betrouwbare bescherming van uw woning, vele jaren lang. Tegelijk hebt u de keuze uit vele kleuren, afmetingen en oppervlakken, waardoor nagenoeg elk ontwerp kan worden gerealiseerd. In het totaalsysteem zijn alle producten met toebehoren qua kleur op elkaar afgestemd, zodat uw project altijd een mooi geheel vormt.

Onze belofte: 40 jaar garantie

PREFA zet deze belofte voor u op papier. Zelfs uw kleinkinderen zullen er nog plezier aan beleven. PREFA geeft 40 jaar garantie op het materiaal en bij het P.10-oppervlak ook op de kleur. Daarmee bent u uitstekend verzekerd tegen vorstschade, roest, breuken, afsplintering en blaasvorming Meer details over de PREFA garantie kunt u nalezen op onze garantiepagina.

Interessante tips voor concrete situaties

Vooral na storm en noodweer: Regelmatig onderhoud

Controleer na elke sterke storm, na noodweer en na de winter het dak op eventuele schade. Doe dit alleen in zoverre een visuele controle mogelijk is. Zijn er delen van het dak losgekomen of is het dakoppervlak beschadigd? Kunt u het dakoppervlak niet goed zien, dan moet u voor de controle een beroep doen op een gespecialiseerd bedrijf. Met passende beveiligingen die normaal reeds bij de dakbedekking geplaatst worden, kunnen dakdekkers, metaalbewerkers en timmerlieden zich veilig op uw dak bewegen. Het wordt ten stelligste afgeraden om als eigenaar zelf uw dak te betreden. Dit is gevaarlijk!

Is er na een storm schade aan uw dak of lekt uw dak?

Neem in dit geval contact op met een montagepartner in uw buurt. Deze kan de schade ter plekke correct beoordelen. Afhankelijk van de omvang van de schade kan hij de schade onmiddellijk volledig herstellen of eerst voor een tijdelijke oplossing zorgen. Als er tijdens de storm gevaar dreigt, dan moet u uiteraard de brandweer verwittigen.

Referentieprojecten

Sommige gebouwen moeten opgewassen zijn tegen heel bijzondere omstandigheden. Denk maar aan een schuilhut, berghut of bergstation. We stellen graag enkele uitdagende PREFA projecten aan u voor. Van sommige projecten kunt u ook een filmpje bekijken.

De Seethalerhütte aan de Dachstein-gletsjer

De nieuwe Seethalerhütte ligt midden in het steile en rotsachtige landschap van het Dachstein-massief. Opmerkelijk is de slanke bouwconstructie die aan een rots doet denken. Door de onbeschutte ligging moeten het dak en de gevel bestand zijn tegen zeer hoge windsnelheden. Daarom viel de keuze op PREFA dak- en gevelplaten FX.12 in de kleur P.10 steengrijs. Door de sterke windbelasting werd er geopteerd voor extra stormbeveiligingen en een geschroefde bevestiging.

Op de foto ziet u op de voorgrond een medewerker van PREFA. Op de achtergrond ziet u de schuilhut met afgeschuinde wanden. De bekleding is uitgevoerd met PREFA dak- en gevelpanelen FX.12 in de kleur P.10 steengrijs.

Het oude Wiesenhaus in Linz

Toen het dak van het 400 jaar oude ”Wiesenhaus” vernieuwd moest worden, was het belangrijk om het oorspronkelijke karakter te behouden. Het gebouw bevindt zich op een hoogte, in het midden van een grote weide in het Boheemse Woud bij Linz, waar strenge winters heersen en felle windstoten mogelijk zijn. De oude dakconstructie was oorspronkelijk bedoeld voor stro, dus waren de lichte aluminium producten de ideale moderne vervanger.

Op de voorgrond ziet u een man in een wit T-shirt, die iets aan het uitleggen is. Op de achtergrond staat het ”Wiesenhaus”. Een 400 jaar oud huis, waarvan het dak gerenoveerd werd met PREFA dakschindels in de kleur P.10.

Een gevel aan het stormachtige Balatonmeer

Op een van de meest geliefde vakantiebestemmingen aan het Balatonmeer heeft een Hongaarse familie haar droomhuis gerealiseerd. Op een van de meest winderige plaatsen van Hongarije viel de keuze voor de gevel op het product PREFALZ in P.10 in patina groen.

Moderne eengezinswoning met stormbestendige gevel, die met PREFALZ in P.10 patina groen werd bekleed.

Andere stormbestendige paradepaardjes

PREFA services om te leren kennen

Brochures, aanbiedingen, fotoservice en meer – de service-zone voor eindklanten

Meer informatie vindt u in de service-zone. Brochures en aanbiedingen kunt u hier gemakkelijk aanvragen. Aarzel niet om bij vragen telefonisch contact op te nemen met de PREFA klantendienst op het nummer +49 36 941 785 0. Via het contactformulier kunnen wij u nog gerichter advies geven. De juiste contactpersoon zal bij concrete vragen met u contact opnemen.

Klantenservice voor u bereikbaar

Elk project is individueel, elke bouwheer wil natuurlijk de beste oplossing voor zijn plannen. Bij vragen over uw project of over een bepaald product kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen. Als u specifieke expertise nodig heeft, brengen we u in contact met een specialist ter zake. Onze gedetailleerde contactgegevens vindt u hier:

Gratis documenten bestellen

Wenst u meer informatie over een van onze 5.000 producten? Of wilt u verschillende producten vergelijken om een goed overzicht te krijgen? De brochures die u nodig heeft, kunt u snel en vanzelfsprekend gratis bestellen via onze website. Informeer u en maak uw huis stormbestendig. PREFA is uw sterke partner. Bij uitstek in stormachtige tijden.

Brochures, aanbiedingen, fotoservice en meer – de service-zone voor eindklanten

Meer informatie vindt u in de service-zone. Brochures en aanbiedingen kunt u hier gemakkelijk aanvragen. Aarzel niet om bij vragen telefonisch contact op te nemen met de PREFA klantendienst op het nummer +49 36 941 785 0. Via het contactformulier kunnen wij u nog gerichter advies geven. De juiste contactpersoon zal bij concrete vragen met u contact opnemen.

Klantenservice voor u bereikbaar

Elk project is individueel, elke bouwheer wil natuurlijk de beste oplossing voor zijn plannen. Bij vragen over uw project of over een bepaald product kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen. Als u specifieke expertise nodig heeft, brengen we u in contact met een specialist ter zake. Onze gedetailleerde contactgegevens vindt u hier:

Gratis documenten bestellen

Wenst u meer informatie over een van onze 5.000 producten? Of wilt u verschillende producten vergelijken om een goed overzicht te krijgen? De brochures die u nodig heeft, kunt u snel en vanzelfsprekend gratis bestellen via onze website. Informeer u en maak uw huis stormbestendig. PREFA is uw sterke partner. Bij uitstek in stormachtige tijden.