Tips voor het kiezen van de juiste dakbedekking voor uw nieuwe dak : Bouwtips

Het passende dak voor uw huis: Alles wat u moet weten over dakvormen, dakconstructies, kosten en realisatie

Zit u midden in de planningsfase voor een modern of traditioneel huis? Hecht u veel waarde aan kwaliteit en moeten kleur, vorm en design precies aan uw eisen voldoen? Zet dan samen met ons de kroon op uw werk – met een duurzaam dak op maat in uw stijl.

Op zoek naar inspiratie voor de vormgeving, kleur en afwerking?: Trends

Probeer eens iets anders en doorbreek de saaie eentonigheid in de huizenbouw met een opvallende dak- of gevelbekleding. Een architect kan u hierbij helpen, maar ook als u zelf aan de slag gaat, zijn de mogelijkheden legio. Waar het op aankomt zijn kwaliteitsproducten en een vakkundige afwerking. Zelfs een gewoon huis met strakke lijnen en vormen trekt met het juiste materiaal en dakafvoersysteem veel bekijks.

Ultramodern of liever traditioneel – welke stijl past bij u?

Het is niet overdreven om te stellen dat aluminium de alleskunner van de huizenbouw is. Dat blijkt al bij de verwerking. Hoogwaardig aluminium plaatstaal is zeer flexibel en heeft een goede vervormbaarheid. Dat maakt het niet alleen geschikt om aparte futuristische gebouwen te bedekken, maar ook om onregelmatige dakstoelen van oude historische gebouwen van nieuwe bekleding te voorzien. Daarnaast zijn aluminium verbindingen regenbestendig en kunnen ze eenvoudig zonder schroeven, lijmen of lassen worden gerealiseerd. De slimme producten van PREFA zijn verkrijgbaar in talrijke kleuren, vormen en afmetingen en bieden daardoor veel ruimte voor het creëren van een individuele look. U hoeft dus eigenlijk alleen maar te kiezen!

Uiteraard moet er bij de achitectonische vormgeving naar de omliggende huizen en andere omgevingsaspecten worden gekeken. Ook moderne architectuur dient immers te worden ontworpen met respect voor en in harmonie met regionale bijzonderheden en de omgeving. Vorm en kleur van het dak spelen daarbij vaak een essentiële rol. Ultramodern is overigens geen must. Ook traditionele oude daken kunnen uitstekend met nieuwe materialen en technieken worden gerealiseerd en tot een markant punt in de omgeving worden gemaakt.

Antraciet, mosgroen, nootbruin of oxiderood – welke kleur vindt u het mooist?

Met PREFA staat niets uw creativiteit en fantasie in de weg. De talrijke kleuren in P.10 kwaliteit en de uitgebreide reeks standaardkleuren scheppen eindeloze mogelijkheden voor alle spelers in de bouw en maken elk object uniek.

Het grote kleurenassortiment biedt veel flexibiliteit voor het creëren van opvallende nuances en mooie contrasten met andere elementen, zoals ramen, rolluiken, vensterluiken en hekken. Wanneer de meeste huizen in uw regio bijvoorbeeld een pannendak hebben, dan zijn de duurzame aluminium dakpannen van PREFA in de kleur P.10 oxiderood de perfecte oplossing. Ze zijn licht en stormvast tegelijk en daardoor ideaal voor nieuwbouw én renovatie.

kleurvast P.10 oppervlak : Tip van de PREFA expert

Met P.10 heeft PREFA een kleurvast oppervlak ontwikkeld dat aan de strengste kwaliteitseisen voldoet. Het materiaal biedt weerstand tegen externe invloeden en belastingen en is extreem uv- en weerbestendig.

PREFA Handwerker mit grauem T-Shirt an einer PREFA Rauten-Fassade in Braun und Mayagold.

Vormgeving van de gevel: Ideeën en tips: Bouwtips

Lees meer over de onderwerpen Gevelmaterialen, Gevelvormgeving en Gevelrenovatie. Bovendien beantwoorden wij de vaak gestelde vragen over de voorgezette geventileerde gevel.

Basiskennis dakbedekking: geschiedenis, daksoorten en functies: Basiskennis

Vroeger dienden daken alleen als bescherming tegen weer en wind. De ruimte eronder werd hoofdzakelijk als voorraadkamer of opslagplaats gebruikt. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Zolders worden nu vaak omgebouwd tot mooie, knusse ruimtes die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt.

Terug in de tijd: over dakbranden, sneeuw en ijs

Vroeger werden er hele andere eisen gesteld aan de dakbedekking. Deze was eerst en vooral functioneel van aard. Je was al blij als het niet naar binnen regende en stuifsneeuw die door kieren en gaten naar binnen was gewaaid, veegde je gewoon weer weg. De meeste daken waren van stro of hout en hadden ernstig te lijden onder het weer. Ook waren ze gevoeliger voor brand. Later kwamen er eenvoudige betonnen en keramische dakpannen. Deze gaan weliswaar langer mee, maar staan natuurlijk ook voortdurend bloot aan weersinvloeden. Na verloop van tijd worden ze broos en vertonen ze haarscheurtjes of barsten als gevolg van ijs- of mosvorming.

Een van de modernste dakmaterialen is aluminium. Het is breukvast, robuust, duurzaam en bestand tegen de zwaarste weersomstandigheden. Zelfs corrosie krijgt geen kans. Bij de reactie van aluminium met de zuurstof in de lucht wordt er een natuurlijke oxidelaag gevormd die het materiaal van een soort pantser voorziet. Oppervlakkig beschadigde aluminium daken of gevels herstellen zich dus als het ware zelf. Daarnaast wordt het basismateriaal aluminium door een coilcoating beschermd. Toch zijn het niet alleen de opmerkelijke eigenschappen van het materiaal zelf die voor sterke daken en gevels zorgen. Ook de manier van leggen en bevestigen spelen een rol. PREFA elementen worden in verband gelegd en onzichtbaar bevestigd. Dit zorgt voor extra bescherming van de gebouwschil tegen weer en wind. Ten slotte kan een aluminium dak indien gewenst vakkundig worden gereinigd.

Functie voor schoonheid? : Tip van de PREFA expert

Hoe schuiner het dak, hoe beter en sneller het regenwater via de dakbedekking naar het waterafvoersysteem kan worden getransporteerd. En hoe kleiner het risico dat er bij sterke vervuiling of ijsvorming water binnendringt. Het resultaat is een dak dat lang meegaat. Daken beschermen niet alleen tegen wind, regen of sneeuw, maar ook tegen hitte en kou, mits vakkundig geïsoleerd. Dat scheelt in de winter verwarmingskosten en in de zomer koelkosten.

Een overzicht van de verschillende dakvormen en uitvoeringen

Er zijn talloze dakvormen: zadeldak, asymmetrisch zadeldak, lessenaarsdak, schilddak, zadeldak met wolfseinden, mansardedak, mansardeschilddak, mansardedak met schilden aan de lange kant, tentdak, tondak, sheddak, kruisdak, piramidevormig torendak, kegelvormig torendak, torendak met schilden, uivormig torendak, koepeldak.

 

De meestvoorkomende dakvorm in Europa is het zadeldak. Het bestaat uit twee tegenover elkaar geplaatste hellende vlakken met nok, daklijst, dakvoet en topgevel. Een lessenaarsdak heeft slechts één dakoppervlak, meestal met een geringe hellingshoek. De bovenrand is de nok, de onderrand de dakvoet. Het wordt net als een zadeldak aan weerszijden afgesloten met een daklijst. Een schilddak bestaat uit vier dakoppervlakken die allemaal een dakvoet hebben. Twee schilden vormen samen een uitwendige hoek die de hoekkeper wordt genoemd.

Dakvormen – overzicht

PREFA producten van aluminium zijn geschikt voor de meest uiteenlopende dakvormen. Onderstaand overzicht toont de meestvoorkomende dakvormen.

Wilt u meer licht en structuur? U kunt uw dak nog op andere manieren vormgeven:

Dakloggias en dakbalkons
Extra openingen in het dak zorgen voor meer licht en knusse zonnige plekjes in huis.

Dakvensters, luiken en bovenlichten
Vensters zijn niet alleen een bron van licht, maar ventileren ook de achterliggende ruimte. Er zijn staande en liggende dakvensters met een of meerdere ramen. Een liggende venster heeft meestal dezelfde hellingshoek als het dak, een staand venster wordt verticaal in de dakkapel gebouwd. Bij platte daken worden bovenlichten gebruikt. Moderne daglichtspots voeren het licht precies naar de hoeken waar het nodig is.

Dakkapellen en gebogen openingen
Met een dakkapel kan bij schuine daken de woonruimte worden vergroot. Een dakkapel is tevens een belangrijk optisch vormgevingselement dat het dak meer structuur geeft.

dakoverstek: Tip van de PREFA expert

Een dakoverstek is niet alleen een architectonisch vormgevingselement, maar heeft ook een positieve invloed op de houdbaarheid en weersbestendigheid van de gevel. In principe geldt: hoe groter de dakoverstek, hoe beter de gevel wordt beschermd tegen regen en sneeuw. Over duurzame gevels gesproken: ook voor buitengevels is aluminium het juiste materiaal – duurzaam, robuust en verkrijgbaar in talrijke kleuren en designs.

Wilt u nog meer ideeën, tips en trucs voor uw bouwproject? Via deze link vindt u nog meer technische informatie voor de bouw of renovatie van uw huis.

Waarom PREFA? Hier zijn 10 goede redenen.

PREFA wil met kwaliteitsmaterialen, prachtige designs en slimme oplossingen opdrachtgevers, architecten en plaatwerkers de mogelijkheid bieden om vernieuwende concepten te realiseren die generaties lang meegaan. Van meet af aan hebben we goed geluisterd, veel uitgeprobeerd en steeds weer nieuwe dingen bijgeleerd om onze producten nog beter te maken. Kwaliteit die blijft, is ons ultieme streven.

 1. Stormvast: voor de stilte tijdens de storm
  De afzonderlijke bekledingselementen grijpen in elkaar en worden onzichtbaar aan de onderconstructie bevestigd. Zo doorstaan PREFA daken zelfs de meest extreme stormen.
   
 2. Roestvast: rust roest niet
  „Wat rust, roest”, zegt het oude spreekwoord, maar dat geldt niet voor de aluminium daken van PREFA. Het materiaal vormt bij interactie met zuurstof uit de lucht een dichte oxidelaag die corrosie tegengaat. Zo beschermt het dak zich als het ware zelf tegen weer en wind en krijgt roest geen kans.
   
 3. Licht: kies voor licht
  Een aluminium dak van PREFA weegt slechts een fractie van een gewoon dak en wordt uitsluitend door vakspecialisten gerealiseerd. Dit maakt het transport en de montage een stuk lichter.
   
 4. Breukvast: hard op hard
  Daken hebben heel wat te verduren en moeten daarom tegen een stootje kunnen. Dankzij het materiaal aluminium met zijn voordelige eigenschappen laten sneeuwmassa’s en temperatuurschommelingen een PREFA dak volledig koud.
   
 5. Mooi: kleur bekennen
  PREFA aluminium dak- en gevelsystemen bieden veel ruimte voor creativiteit. Dankzij het uitgebreide kleurenassortiment en de diversiteit aan producten, zoals daklosanges, dakschindels, dakpannen, dakpanelen en PREFALZ bandmateriaal, kunt u uw fantasie de vrije loop laten. De droom van een modern, eigentijds kwaliteitsdak is er al, u hoeft hem alleen maar te realiseren.
   
 6. Kleurvast oppervlak: lak beschermt het oppervlak
  PREFA producten worden volgens het coilcoatingprocédé van een laklaag voorzien. Deze is vervormbaar en bestand tegen temperatuurs- en weersinvloeden, waardoor een PREFA dak langdurig zijn kleur behoudt.
   
 7. Optimaal voor renovaties: van oud naar PREFA
  Het renoveren van een dakstoel voor een leistenen- of pannendak is vaak erg duur. De onderconstructie moet immers een behoorlijk gewicht kunnen dragen. Met een lichtgewicht aluminium dak van PREFA bespaart u deze kosten. Enkel het dakbeschot en het tengelwerk moeten aan de gekozen elementen worden aangepast.
   
 8. Totaalsysteem: meer dan alleen een dak
  Het PREFA totaalsysteem omvat elementen voor dak, gevel, waterafvoer, zonne-energie en hoogwaterbescherming die perfect op elkaar aansluiten. Ook biedt het oplossingen voor sneeuwbescherming, veiligheid op het dak, afwerking van dakramen en nog veel meer. Niet-compatibele producten van derden zijn daardoor vrijwel overbodig.
   
 9. Milieuvriendelijk: duurzame materiaalkeuze
  Aluminium is erg duurzaam, omdat het lang meegaat en nagenoeg onderhoudsvrij is. Daarnaast kan het eindeloos en zonder kwaliteitsverlies worden gerecycled met slechts 5 % van de energie die nodig is voor de productie van aluminium uit bauxiet. De meeste PREFA producten zijn daarom vervaardigd van secundair aluminium. Het geringe gewicht zorgt tevens voor een aanzienlijk lager energieverbruik en een geringere CO₂-uitstoot tijdens het transport naar de bouwplaats.
   
 10. 40 jaar garantie: zekerheid kent geen tijd
  Aluminium betekent een leven lang kwaliteit. Daarom bieden wij 40 jaar materiaal- en kleurgarantie. Deze omvat naast garantie op het basismateriaal bij breuk, corrosie (roest) en vorstschade ook garantie op de verf bij afbladderen en blaasvorming. Raadpleeg het garantiecertificaat voor de voorwaarden.

PREFA daken en gevels die vakkundig zijn gemonteerd, gaan natuurlijk veel langer mee dan 40 jaar. Talrijke referenties die al wat ouder zijn, bevestigen dit. Ook in onze milieuproductverklaringen vermelden onafhankelijke instituten een referentielevenscyclus van meer dan 70 jaar.

Dakpannen, dakschindels, dakpanelen, daklosanges en PREFALZ : alle PREFA dakproducten op een rijtje

Gaat u voor een PREFA dak, dan kunt u kiezen uit negen verschillende producten in talrijke kleuren, waaronder PREFALZ, dakpannen, dakschindels, daklosanges, dakpanelen en andere varianten. Op de productpagina vindt u een overzicht van alle producten met afbeeldingen en verdere informatie.

Lassen Sie sich von unseren bereits umgesetzten Referenzobjekten überzeugen!

PREFA-referentiegalerij

Wilt u de diversiteit van PREFA ontdekken? Laat u overtuigen door onze reeds gerealiseerde referentieprojecten!

Dat zit als gegoten: een totaalsysteem van honderden elementen en accessoires die perfect op elkaar aansluiten: totaalsysteem

Bij PREFA kiest u uit meer dan 5000 producten uw eigen totaalsysteem.

Naast hoofdproducten als dakbedekking, gevelbekleding, waterafvoersystemen en hoogwaterbescherming zijn er ook oplossingen voor sneeuwbescherming en veiligheid op het dak. Alle elementen en accessoires sluiten perfect op elkaar aan en zitten als gegoten. Het resultaat is een dak of gevel waarop u kunt vertrouwen. Mocht u toch voor pannen of vezelcement kiezen, dan is aluminium nog steeds bij uitstek geschikt als secundair materiaal. Accessoires en aanvullende producten, zoals dakgoten of omrandingen voor vensters en schoorstenen zijn vaak van aluminium.

Op elkaar afgestemde daksystemen
Dakkapellen, luiken en rondingen – met aluminium kunnen ook originele architectonische ideeën technisch perfect en onderhoudsarm worden gerealiseerd.

Hemelwaterrafvoer kan ook mooi zijn
PREFA waterafvoersystemen zijn in de praktijk zeer duurzaam gebleken en worden gekenmerkt door hun geraffineerde technische detailoplossingen. De regengoten en bijbehorende afvoerbuizen worden geleverd in talloze kleuren. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor het toevoegen van speciale effecten of het creëren van een elegant en genuanceerd kleurenspel.

Aluminium ook aan de gevel
Aluminium is duurzaam, roest niet en kan eenvoudig worden gereinigd. Daarnaast biedt het ongekende mogelijkheden creatieve ideeën vorm te geven en deze ook daadwerkelijk te realiseren. Als dat geen goede argumenten zijn om ook uw gevel met aluminium te bekleden

Voor-na-afbeelding van een PREFA dak met een individuele fotoretouche van de PREFA Fotoservice

PREFA fotoservice

Met de gratis fotoservice van PREFA krijgt u een idee hoe uw huis er met een nieuw PREFA dak zou uitzien. U hoeft alleen maar twee foto’s van uw huis te uploaden en product en kleur te kiezen. Korte tijd later ontvangt u per e-mail een bewerkte foto met het door u gekozen PREFA dak.

Over duurzaamheid: levensduur, dakisolatie en zonnepanelen: duurzaamheid

40 jaar kleur- en materiaalgarantie

De weersverwachtingen voor de komende 40 jaar liegen er niet om: ca. 75 000 uren zon en naar schatting 35 000 liter regenwater per vierkante meter. Maar weer of geen weer: met PREFA zit u altijd goed. Wij bieden 40 jaar kleur- en materiaalgarantie op daken en gevels. Zo bent u goed verzekerd tegen breuk, corrosie (roest), vorstschade, afschilferen en blaarvorming.

Wilt u weten waarom PREFA deze uitstekende garantie kan aanbieden?

 • Omdat de aluminium daken en gevels van PREFA echte hightechproducten zijn die uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland geproduceerd worden.
 • Omdat alle PREFA producten door gespecialiseerde bedrijven gemonteerd moeten worden.
 • Omdat wij tientallen jaren ervaring (ook in alpine omstandigheden) hebben en onze producten bestand zijn gebleken tegen extreme weersomstandigheden.

Thermische isolatie en energiebesparing

Met goede thermische isolatie, vooral op het dak, kan het verbruik van warmte-energie aanzienlijk worden verlaagd. Een goed geïsoleerd dak houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Dit is niet alleen prettig voor de portemonnee, maar zorgt ook voor meer wooncomfort.

Een dak kan op verschillende manieren en met verschillende isolatiematerialen worden geïsoleerd. Afhankelijk van waar het isolatiemateriaal wordt aangebracht of de ventilatie gebeurt, onderscheiden we tussen isolatie onder de spanten, isolatie tussen de spanten of isolatie op de spanten. Tot de klassieke isolatiematerialen behoren minerale wol, houtwol en roggengranulaat. Ecologische en op natuurlijke wijze bijgroeiende isolatiematerialen, zoals cellulose, zeewier en hennep, winnen echter aan populariteit. Het dak wordt geïsoleerd door een vakspecialist, indien gewenst kunt u ook een energieadviseur laten langskomen.

Dakconstructie en détail

Wij adviseren om aluminium daken van PREFA met een geventileerde onderconstructie uit te voeren. Dit betekent dat er tussen de dakbedekking en de thermische isolatie een ventilatieruimte aanwezig is die de afvoer van eventueel aanwezig vocht bevordert. Normaal gesproken wordt alleen de dakbedekking geventileerd. Het is echter ook mogelijk om de hele zolder te ventileren.

De zon als energiebron – laat uw dak voor u werken

Fossiele brandstoffen zijn eindig en de verbranding ervan gaat gepaard met een hoge CO₂-uitstoot. De zon is daarentegen nagenoeg onuitputtelijk en milieuvriendelijk. Jaarlijks bereikt ongeveer 28 000 keer meer stralingsenergie onze planeet dan we momenteel wereldwijd verbruiken. Deze energie kan met behulp van fotovoltaïsche en thermische installaties uitstekend worden benut.

Dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Met een thermische installatie kan de energie van het zonlicht vrijwel gratis worden gebruikt om water en ruimtes te verwarmen. Bij het opwekken worden geen kostbare grondstoffen verbruikt en komt er ook geen schadelijke kooldioxide vrij. Diverse overheidssubsidies maken een PV- of thermische installatie op uw dak nog aantrekkelijker.

PREFA daken worden vaak van zonnepanelen voorzien. Daarom hebben we een slim montagesysteem bedacht dat perfect is afgestemd op al onze daksystemen – van kleine formaten tot grote PREFALZ elementen. Andere bevestigingssystemen hebben nog wel eens een negatieve invloed op de functie en duurzaamheid van de dakbedekking. Bij PREFA voorkomen we dit enerzijds door het montagesysteem voortdurend verder te ontwikkelen, zodat het steeds voldoet aan de stand van de huidige techniek. Anderzijds mag het advies en ontwerp alleen door de afdeling PREFA Toepassingstechniek of een gekeurde verkooppartner worden verzorgd en komt de montage uitsluitend voor rekening van erkende PREFA partners. Hierdoor is een veilige en betrouwbare installatie gegarandeerd.

Fotovoltaïsche installatie die met het PREFA montagesysteem voor zonnepanelen op antracietkleurige PREFA dakpannen is geïnstalleerd

Met het PREFA montagesysteem voor zonnepanelen kunnen PV-installaties eenvoudig op elk PREFA daksysteem worden gemonteerd.

Wie dekt mijn PREFA dak? Alleen erkende plaatwerkers en dakdekkers.: Het leggen

Het merk PREFA staat al meer dan 70 jaar voor duurzaamheid, betrouwbaarheid en veiligheid – zelfs bij de extreemste weersomstandigheden. Deze reputatie berust op een nauwe samenwerking met PREFA montagepartners. Wie dus een sterk dak of een robuuste gevel met 40 jaar garantie wil, neemt contact op met een partnerbedrijf van PREFA.

PREFA dak- en gevelproducten worden alleen aan erkende plaatwerkbedrijven verkocht en door speciaal opgeleide vakspecialisten gemonteerd. De reden hiervoor is dat bij een verkeerde toepassing, een verkeerde bewerking en een verkeerde montage zwaarwegende fouten kunnen ontstaan die op hun beurt weer tot hoge gevolgkosten kunnen leiden.

De PREFA Academy verzorgt regelmatig trainingen voor partnerbedrijven. In diverse cursussen leren de monteurs alles over geldige normen, vakrichtlijnen en richtlijnen van de fabrikant. Daarnaast krijgen ze van de PREFA dak- en geveldocenten belangrijke informatie over de producten evenals nuttige tips en trucs voor de verwerking. Alleen voor PREFA dak- en gevelproducten die door een partnerbedrijf zijn gemonteerd, bieden wij 40 jaar garantie (overeenkomstig de garantiebepalingen).

PREFA docent-monteur bij het bekleden van een dak

Wat kost een nieuwe dakbedekking?: Kosten

PREFA is een betrouwbaar product dat generaties lang meegaat. Dat bewijzen talloze bouwprojecten die wij in de afgelopen decennia hebben uitgevoerd.

De investeringskosten voor een PREFA dak verdient u dik en dubbel terug door de lange levensduur en het geringe onderhoud. Hoe hoog deze kosten zijn, is afhankelijk van een aantal factoren. Relevant zijn natuurlijk het type product dat u kiest en de afmetingen van het dak. Maar ook het daklandschap, de dakhelling en regionale omstandigheden spelen een belangrijke rol. Onze deskundige partners stellen daarom een offerte op die is toegesneden op uw wensen en uw huis.

Ein junges Pärchen trifft sich auf ihrer Hausbau-Baustelle mit dem Handwerker in der Nähe. Sie haben das Angebot besprochen und angenommen. Der Spengler hält eine PREFA Dachplatte in der Hand.

Vraag uw offerte aan bij de regio

In slechts een paar stappen kunt u nu offertes aanvragen bij PREFA dakdekkers of loodgieters bij u in de buurt, allemaal vanuit uw eigen huis.

Subsidies voor nieuwbouw en/of renovatie

Wie een huis gaat bouwen of renoveren kan vaak aanspraak maken op subsidie. Kijk daarom van tevoren wat de mogelijkheden zijn.

Veelgestelde vragen van onze klanten: FAQ

PREFA dakproducten zijn zowel geschikt voor flauw hellende daken (dakhelling: circa 3° tot 25°) als voor schuine daken (vanaf ongeveer 25°).

Aluminium dakelementen van PREFA wegen slechts ongeveer 2,3 tot 2,75 kg/m² en zijn daardoor veel lichter dan gewone keramische of betonnen dakpannen. Dit is vooral van voordeel bij oudere dakstoelen, die daardoor voor de renovatie meestal niet extra verstevigd hoeven te worden. Bovendien maakt het geringe gewicht het transport en de montage een stuk gemakkelijker. Dat bespaart tijd en geld.

Daken en gevels zijn bijzonder sterk blootgesteld aan de grillen van het weer. Zon, wind, regen en sneeuw, maar ook aanhoudend vocht (bij ligging in het bos of in de schaduw) zijn van invloed op de gebouwschil. De functie en uitstraling van het dak, de gevel of de hemelwaterafvoer kunnen door vuilophopingen (bijv. stof, bladeren, naalden etc.) ernstig worden aangetast (bijv. verstopping). Daarom adviseren wij om dak- en gevelbekleding evenals waterafvoersystemen (dakgoten en afvoerbuizen) regelmatig te controleren op eventuele veranderingen, vervuiling, beschadiging of gevolgschade, zodat u tijdig maatregelen kunt nemen.

Metalen daken kunnen volgens de geldende normen in het externe bliksembeveiligingssysteem worden geïntegreerd. Gladde bandmaterialen van PREFA (PREFALZ en FALZONAL) mogen daarom als ‘natuurlijk’ onderdeel van de opvanginrichting worden gebruikt en PREFA producten in klein formaat als natuurlijk onderdeel van de afgaande geleider.

Een lichte hagelbui is voor een PREFA dak met stucco oppervlak geen enkel probleem. Net als bij andere dakmaterialen kan echter niet worden gegarandeerd dat een PREFA dak een zware hagelbui zonder schade doorstaat. Wel kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden uitgesloten dat grote hagelstenen het PREFA dak doorboren. Wij adviseren optische schade in de vorm van kleine deuken mee te verzekeren. Als u al een verzekering hebt afgesloten, raden wij u aan deze te controleren op een eventuele uitsluiting van aansprakelijkheid voor optische schade.

PREFA dak- en gevelproducten (klein formaat evenals PREFALZ en sidings*) zijn conform EN 13501-1 ingedeeld in brandklasse A1 (onbrandbaar). Brandklasse A1 betekent dat aluminium producten onbrandbaar zijn.

* behalve voor producten in de kleuren walnoot, eiken grijs en eiken naturel (brandprestatieklasse A2-s1, d0 - niet-ontvlambaar).

Aluminium is niet alleen duurzamer en lichter dan een gewoon pannendak, maar vergt ook nauwelijks onderhoud. Als u in een regio met veel pannendaken woont en daarom aan een hoogwaardig metalen dak in pannenlook zit te denken, dan is een PREFA daksysteem in P.10 oxiderood een ideale oplossing. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor dakrenovatie.

PREFA producten zijn afhankelijk van het product verkrijgbaar met een glad of stucco oppervlak. Het stucco reliëf dat door walsrollen wordt gecreëerd, maakt het materiaal extra stevig. Hierdoor is het minder gevoelig voor bewerkingssporen en dus ook montagevriendelijker.

Het PREFA kleurenassortiment omvat naast talrijke kleuren in P.10 kwaliteit ook een uitgebreide reeks standaardkleuren. Bij PREFA gevelelementen is het kleurenassortiment zelfs nog groter. Hier kunt u ook minder gangbare kleuren kiezen, zoals ivoor en brons.