Houtbouw, wilgentenen gevel & aluminium dak

In Le Cellier, een kleine gemeente in de buurt van Nantes in West-Frankrijk, hebben François Massin Castan en Clémence Mansons samen met Vincent Laizet hun eigen woning gerealiseerd. Het architectenbureau L’Atelier du Ralliement, bekend voor zijn experimentele houtbouwprojecten, ontwierp een persoonlijk toevluchtsoord. Tegelijk vormt dit huis een architecturaal statement voor duurzame materiaalkeuzes. De woning kreeg de naam Toue Cabanée, als verwijzing naar de eenvoudige houten platbodems die vroeger door vissers op de Loire werden gebruikt. Deze vaartuigen hielden het midden tussen een woonboot en een drijvende hut. Het waren eenvoudige constructies die zonder veel technische moeite, met een beperkt budget en meestal in eigen regie ontworpen en gebouwd werden. Die insteek was het vertrekpunt van de architecten. 

Kuća u Francuskoj s PREFA krovnim šindrama u boji P.10 orah smeđa i fasadom od vrbovog drva, okružena prirodnim zelenilom – održiva arhitektura i ekološki prihvatljiv dizajn.

Bouwen op bestaande volumes

De randvoorwaarden van dit bouwproject waren verre van ideaal. Het perceel ligt aan een steile, bemoste rotswand. Er stond een gemetseld tuinhuis met een verroeste broeikas. Van een afbraak kon geen sprake zijn, want het recht om te bouwen hing samen met het bestaande grondvlak. De architecten besloten om de bestaande bebouwing verder te ontwikkelen. “Zorg dragen voor wat er al is, betekent ook denken aan de toekomst”, legt François Massin Castan uit. De muren van het vroegere tuinhuis werden als benedenverdieping bewaard, daarop ontstond een compacte nieuwbouw van hout. 

De twee bovenverdiepingen zijn uitgevoerd in houtskeletbouw en met houtwol geïsoleerd. Ook de dakconstructie werd in hout gebouwd. De binnenwanden zijn bekleed met platen van zeeden, waardoor een sobere, warme sfeer ontstaat. Een open trappenhuis verbindt alle verdiepingen met elkaar. Diagonale en horizontale balken vervullen een dragende rol en creëren een continuüm doorheen de ruimtes. 

Noćni pogled na modernu kuću na zapadu Francuske s PREFA krovnim šindrama u boji P.10 orah smeđa, prostranim krovnim prozorima i održivom fasadom od vrbovog drva.

Weloverwogen openingen, bewuste materiaalkeuze

Het huis straalt rust uit en past perfect in de bosrijke omgeving. Het lijkt alsof het er altijd al gestaan heeft. Over de positie van de ramen is goed nagedacht. Ze omkaderen de omliggende natuur. De gevel is bekleed met wilgenmatten die boven een zwarte dichtfolie geplaatst werden. Deze oplossing is goedkoop, eenvoudig te vervangen en te herstellen, en bovendien een ecologische keuze. “Hoe bouw je het best in crisistijden? Wij hebben in de bouwsector te maken met stijgende materiaalkosten, laattijdige leveringen, minder beschikbare grondstoffen, nog steeds een immens hoog ruimtebeslag en een hoge ecologische voetafdruk”, vertellen beide architecten. “We zoeken naar less but better. Hiermee bedoelen we een manier van bouwen die minder grondstoffen verbruikt en meer kwaliteit creëert zonder dat de kosten de pan uit swingen of het bouwproces bemoeilijkt wordt.” Ook in de toekomst zien ze hout als centraal materiaal van hun architectuur. 

Detaljni prikaz prozora s modernim aluminijskim okvirom i fasadom od vrbovog drva na kući u Francuskoj – održivi dizajn s PREFA krovnim šindrama i prirodnim okruženjem.

Een dak dat vorm, functie en materiaal verbindt

Het asymmetrische zadeldak werd gedekt met PREFA dakschindels in P.10 hazelnootbruin. De kleur past bij de omgeving en de gevel met wilgenmatten. Het materiaal is zeer sterk, duurzaam en onderhoudsarm – eigenschappen die aansluiten bij het pragmatische bouwconcept. Een opmerkelijk detail is de lange rij ramen die bijna over de volledige dakbreedte loopt en het dakoppervlak onderbreekt. De realisatie van deze speciale projectoplossing vroeg om een uitgekiende planning en handwerk van het hoogste niveau. Philippe Iacono di Cacito van ID Couverture, verantwoordelijk voor de dakbedekking, verduidelijkt: “Ik vind het belangrijk om me persoonlijk verbonden te voelen met de projecten waaraan ik werk. In nauw overleg met de architecten ontwikkelde ik individuele aansluitingen, omdat een standaarddak bij een experimentele houtbouw zoals deze, simpelweg geen optie is.” 

De waterafvoer gebeurt op wens van de huiseigenaars op twee verschillende manieren. Aan de achterzijde is er een conventionele goot voorzien, aan de zichtbare voorzijde niet. Door de terugspringende gevel is dit mogelijk zonder technische problemen. Ook aan de smalle dakoverstek aan de zijgevels werd veel aandacht geschonken. Deze beschermt de gevels van wilgenmatten extra tegen de weersomstandigheden en toont dat een keuze voor soberheid hand in hand gaat met handwerk van de bovenste plank.  

Beelden downloaden

Materiaal: Dakschindel, P.10 hazelnootbruin 

Hier kunt u nog meer foto's downloaden.

Fotocredit: PREFA / Croce & Wir