Bivacco Brédy – bouwkunst in het hooggebergte

Chiara Tessarollo, Skye Sturm en Facundo Arboit leerden elkaar kennen op de Summer School YACademy, waar het thema ”architectuur en landschap” centraal stond. Dit project voerden ze uit in opdracht van familie en vrienden van de alpinist Claudio Brédy, die in 2017 verongelukte. Ze ontwierpen een bivak boven het dal van Vertosan (Italië) aan de zuidelijke rand van de Alpen. Toen ze met hun visie voor de ”Bivacco Brédy” de opdrachtgevers konden overtuigen, besloten de architecten voortaan samen te werken als BCW Collective. Bij de latere materiaalkeuze bleek een antracietkleurige aluminium bekleding van PREFA het best bij hun plannen te passen.

Foto des Biwaks über dem Vertosan Tal.

Architectuur in de natuur

De zuidelijke Alpen zijn berucht voor het wisselvallige weer en de extreme meteorologische omstandigheden. Het is een regio met zware stormen, erosie en veel sneeuwval in de winter. Het bivak moest hiertegen opgewassen zijn en de gasten alles bieden wat ze nodig hebben voor een nacht in de bergen. Het architectuurcollectief koos aluminium als materiaal voor het exterieur, want het is eenvoudig te verwerken, stevig en onderhoudsarm. Ook de lange garantie sprak in het voordeel van het beproefde PREFA product. Verder lette het team erop de natuur zoveel mogelijk onaangeroerd te laten. Zo is de hut slechts op zes plaatsen in de rotsen verankerd en kozen de architecten voor materialen die indien nodig volledig demonteer- en recyclebaar zijn.

Ritratto degli architetti in bianco e nero
Hinteransicht des neuen Biwaks. Im Hintergrund ist die Berglandschaft zu sehen.

Aluminium wijst de weg

Het bivak beschikt over zes slaapplaatsen, een eet- en leeszone, en een opslagruimte. Elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Met dit project trekt BCW Collective resoluut de kaart van minimalisme en duurzaamheid. Less is more - op deze locatie een vanzelfsprekende keuze. Het onbehandelde hout aan de binnenkant creëert een zekere materiële warmte, waardoor toch een gevoel van geborgenheid ontstaat. Als je de hut vanuit de verte ziet liggen, lijkt het een soort wegwijzer. Kom je het bivak binnen, dan werkt het grote raam aan de voorkant als een magneet. Het uitzicht op de hoge bergtoppen is fenomenaal. Er zijn nog drie andere ramen oostelijk en westelijk, waar je ook je ogen de kost kunt geven.

Innenansicht der Schutzhütte. Ein großes Fenster bietet einen tollen Ausblick.

PREFA op elke hoogte

Luca Frutaz leidt het bedrijf Chevenier in Charvensod en was verantwoordelijk voor de bouw en het transport van de Brédy hut. De vakman vertelt enthousiast hoe het bivak volledig vooraf in het atelier werd gemaakt. Het werd gedemonteerd in acht delen die per helikopter vervoerd konden worden. Alle verbindingsstukken die in de buitenbekleding ontbraken, voegde zijn team vervolgens tijdens de opbouw met Prefalz toe. ”Prefalz is zeer licht, wat voor het transportgewicht uiteraard zeer gunstig is. Zelfs bij extreme omstandigheden zoals in het hooggebergte kan het materiaal goed worden verwerkt. Het aluminium kan je zelfs vouwen zonder te breken bij temperaturen rond het vriespunt”, aldus Frutaz.

Portrait des Verlegers Luca Frutaz.
Seitenansicht des Biwaks, umhüllt mit PREFALZ.

Materiaal: