De Geest van agora in Mayagold aluminium

De Hongaarse architecten Gyula Kiss en Irén Jéromi hebben voor Nagykoro een markthal ontwikkeld met de geest van de Agora en daardoor een plaats voor de samenleving gecreëerd. Nagykorois een handelsstad middenin de Puszta en organiseert een van de laatste veemarkten van het land. Tot voor kort had Nagykörös echter geen eigen markthal. Gyula Kiss werkte intensief aan het project en kreeg het contract na een besluitvormingsfase van drieënhalf jaar. "We wilden niet alleen een markthal ontwerpen, onze visie was de Griekse Agora," vertelt Irén Jaromi over de uitgangsgedachte van haar idee. "In veel Europese steden zijn de markthallen 's avonds een ontmoetingsplaats voor jongeren. Het leven gebeurt daar", vult Gyula Kiss aan, die samen met zijn vrouw het architectenbureau Kiss & Jaromi leidt. "Deze multifunctionaliteit wordt steeds belangrijker", zijn de architecten overtuigd.

Het concept is een langwerpig gebouw, dat er vanwege de glazen gevel licht en aangenaam uitziet. Met de tweede ervoor geplaatste gevel van geperforeerde aluminium composietpanelen konden de architecten een huis in het huis verbeelden. Vier bestaande kleine hutten moesten worden geïntegreerd. Ze werden creatief opgenomen in het gebouw met de externe belettering PIAC, Hongaars voor markt. De oude kastanjebomen aan de achterkant hebben in het nieuwe concept ook hun plaats gevonden. 

Ungarische Markthalle mit PREFA Falzonal und PREFA Verbundplatten in den Farben Bronze und Mayagold

Een kunstwerk dat functioneel is

"Een markthal stelt ook veel praktische eisen", benadrukt de heer Jaromi. Er is voor fruit en groente een goede ventilatie nodig. Op het dak is een fotovoltaïsch systeem geïnstalleerd. Het object functioneert als geheel en kan ook worden opgesplitst in vele kleine eenheden. "Het is belangrijk dat het huis zelfvoorzienend kan zijn Het is een slim gebouw," benadrukt Kiss. "Architectuur moet vereenvoudigen – tot een kunstwerk ontstaat, dat aan alle functies op een onzichtbare manier voldoet", vat de architect de uitdaging samen. 

Seitliche Ansicht der Markthalle in Nagykörös, verkleidet mit PREFA Falzonal und Verbundplatten

Kleur speelde vanaf het begin een belangrijke rol in het concept van de beide architecten. "Goud is een heilig materiaal", vertelt Kiss enthousiast. "In de ochtendzon heeft de hal een prachtige glans. Het geböuw ontwaakt. Het baadt in het licht, waarna het zijn werk doet, en 's avonds licht het weer op", beschrijft Járomi het indrukwekkende spel van licht. Volgens de architecten is dit ook een eerbetoon aan de bijzondere relatie die de mensen in de Hongaarse laaglanden hebben met de natuur en het firmament De kleur Mayagold was als gemaakt voor dit gebouw. Het hoeft niet direct echt goud te zijn. De gevel is daarom gemaakt van brons. "Dit maakt het gebouw overdag tot een industrieel object", verklaart Járomi, benadrukkend dat Prefa falzonal en het composietpaneel de optimale materialen voor de hal zijn. 

Die Architekten Gyula Kiss und Irén Járomi aus Budapest haben die Markthalle in Nagykörös geplant