DE OPZIENBARENDE WONING IN C-VORM IN TRENTINO

"De C-vorm van de woning is afkomstig van een hand die de woning beschermt", licht architect Karl Heinz Castlunger zijn concept toe voor Casa Giovannini, die de Zuid-Tiroler in Flavon in Trentino tot stand heeft gebracht. Vorm en materiaal zijn voor deze omgeving echt ongewoon en die vallen op in de Noord-Italiaanse gemeente. De woning werd met Prefalz in P.10 antraciet geïmplementeerd. In zijn geboortestad Alta Badia staat Castlunger echter vooral bekend om zijn vakwerkhuizen, omdat hij het vakwerkhuis terug heeft gebracht naar Zuid-Tirol en daarmee een renaissance inluidt in de jaren 90.

Seitliche Ansicht der Casa Giovanni, die mit PREFA Prefalz in P.10 Anthrazit eingedeckt wurde

Castlunger laat zich bij zijn objecten graag inspireren door de omgeving. Aangezien er in Flavon echter vooral kostengericht wordt gebouwd, vond hij dit keer geen "aanknopingspunt". Het perceel ligt middenin fruitboomgaarden en kwam "voor deze vorm juist in aanmerking", vertelt de architect. "Ik heb geen kunstobject nodig, waarover wordt gesproken. Ik integreer een woning in een landschap, in een plaats, alsof deze daar altijd al is geweest", legt hij zijn filosofie en aanpak uit. 

Frontalansicht eines italienischen Designhauses, das mit PREFA Prefalz in P.10 Anthrazit eingedeckt wurde

Flexibiliteit & gemakkelijke verwerking

Voor de implementatie was installateur Claudio Gasperetti verantwoordelijk. Casa Giovannini was een buitengewoon project voor hem, omdat "bij ons niet vaak een dak in een halve cirkel voorkomt", benadrukt de installateur. Traditionele boerderijen, kerken en woningen drukken een stempel op de omgeving. Dit landschapsbeeld was ook heel bewust zo gepland. Landschapsbescherming, de gemeenten en de burgemeester houden niet zo van modern uitgevallen architectuur en nieuwe materialen. Er wordt veel gebouwd met dakpannen en de daken hebben de traditionele vormen. "Met PREFA kunnen dingen worden gemaakt die met andere materialen niet haalbaar zijn", legt de ambachtsman uit. De flexibiliteit en de gemakkelijke verwerking waren zeer belangrijk bij dit project. 

Productbox PREFA Prefalz

Materiaal

Aluminium, 0,7 mm stark, Coil Coating

Kleur

P.10 Anthrazit

Gewicht

ca. 2,3 kg/m²