Een klassiek en toch uniek huis in drie delen

Vanaf de straat gezien eenvoudig en onopvallend, aan de achterkant royale gevels met uitzicht op de tuin: Haus J in Stuttgart (Duitsland) onderscheidt zich nauwelijks van de huizen in zijn directe omgeving, maar is toch anders. De eengezinswoning heeft dezelfde afmetingen als het huis dat er vroeger stond, maar is qua indeling en materialen innovatief en vernieuwend. Hiervoor voegden Nora Woborny en Maik Schöffel von noma architekten drie delen samen tot een geheel. Het voorste deel is wit bepleisterd met slechts een paar ramen. Daarachter bevindt zich een lichtvoeg van polycarbonaat kanaalplaten die de verschillende niveaus van het huis verticaal met elkaar verbindt. Het derde deel is geheel open naar de tuin toe. Het dak en de gevel zijn bekleed met PREFA daklosanges in het formaat 29 × 29 die het huis met hun bijzondere reliëf een unieke uitstraling verlenen. Met de gekozen ruimtelijke indeling hebben de architecten een leef- en ontmoetingsruimte gecreëerd die open is zonder dat de bewoners zich meteen bekeken voelen en die qua wonen echt iets toevoegt.

Vorderansicht des Haus J in Stuttgart (Deutschland). Im Hintergrund erkennt man einen bewölkten Himmel. Das Haus J wurde mit der Dachraute 29 × 29 in der Farbe P.10 Hellgrau verkleidet.

Ruimte met een familiaire uitstraling

‘We wilden eigenlijk een klassieke vorm met een normale lengte, een normale breedte en een normaal hellend dak zoals op een kindertekening en met exact dezelfde afmetingen als die van het huis dat er vroeger stond’, vertellen de twee architecten van noma over het bouwproject. Het werd gerealiseerd in opdracht van een gezin van vier dat samen met de architecten naar een bijzondere ruimte zocht voor het veelzijdige, dagelijkse gezinsleven. De functionele ruimtes liggen aan de straatkant, de gezinsruimte bevindt zich in het derde deel van het gebouw en biedt uitzicht op de tuin. In de ‘kinderwoonkamer’ of ‘kathedraal’, zoals de opdrachtgevers de ruimte zelf noemen, kan op meerdere niveaus worden gespeeld, gewerkt en gewoond.

seitliche Ansicht des Haus J in Stuttgart (Deutschland) bei Nacht. Das Haus J wurde mit der Dachraute 29 × 29 in der Farbe P.10 Hellgrau verkleidet.

Contrastrijke gevel

Het derde deel van het huis heeft een doorlopend dak- en geveloppervlak, waardoor het hemelwater via de gevel wordt afgevoerd. ‘Er mocht daarom geen breuk ontstaan tussen dak en gevel”, benadrukt Maik Schöffel. De daklosanges waren daardoor het meest geschikt voor dit idee. Hoewel de gevel uit meerdere lagen is opgebouwd, lijkt het van buiten één geheel. Hierdoor ontstaat er structureel gezien een contrast met de andere twee delen, waarvan er een is gemetseld en bepleisterd en een is uitgevoerd als enkelwandige, doorzichtige voeg. Strakke randen en weinig overstek accentueren de drie delen en scheiden ze van elkaar.

 

Materiaal:

  • PREFA daklosange 29 × 29
  • P.10 lichtgrijs
Detailansicht der verlegten Dachraute 29 × 29 in der Farbe P.10 Hellgrau

PREFA Aluminiumprodukte GmbH ontwikkelt, produceert en verkoopt al meer dan 70 jaar met succes aluminium dak- en gevelsystemen in heel Europa. In totaal heeft de PREFA Groep circa 550 medewerkers. De ruim 5000 kwaliteitsproducten worden uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland vervaardigd. PREFA maakt onderdeel uit van de ondernemingsgroep van de industrieel Dr. Cornelius Grupp die wereldwijd meer dan 8000 medewerkers op meer dan 40 productielocaties heeft.