Een reusachtige python in de stad

Het bureau voor architectuur, stadsplanning en design van de Franse sterarchitect Èdouard François ‒ internationaal lid van de RIBA (Royal Institute of British Architects) in Londen, al bijna 20 jaar met zijn werk aanwezig in het permanente deel van de tentoonstelling in het "Centre Georges Pompidou" ‒ viert momenteel zijn 30-jarig bestaan. De excentrieke architect en duurzaamheidtrendsetter houdt van het creatieve spel met de gevel. 

Specialist voor vuurtorenprojecten

De unieke projecten van François zijn altijd en overal meteen te herkennen. Zijn legendarisch "Gebouw dat groeit" in Montpellier, de tot tuin geworden "Flower Tower" en "Fouquet’s Barrière Hôtel" in Paris (2006) zijn pelgrimsoorden voor architecten die duurzaam, milieubewust ontwerpen en bouwen nastreven. Met "Le Python" heeft François zijn extravagante oeuvre met nog een spectaculair object verrijkt. Als het ware een verjaardagscadeau voor zichzelf.

Anschicht vom Fuße des Gebäudes le Python in Grenoble, bekleidet mit der PREFA Aluminium Wandraute 20 × 20 in den Farben anthrazit, hellgrau, naturblank und silbermetallic, der Himmel ist leicht bewölkt

Atypisch in een typisch nieuwbouwgebied

Christian de Portzamparc, projectleider en stadsplanner, had zijn eigen ideeën over benchmarking in Presqu’île de Grenoble. "Hij had de visie van een iconisch geënsceneerd gebouw in de bescheiden grijs gehouden nieuwbouwomgeving", beschrijft François de taakstelling. "Het was zeer lastig om zich het gebouw in deze context voor te stellen, waar het uiteindelijk moest komen te staan."

De vorm en de uitvoering van het gebouw zelf is op zich zeer sober. "Extraordinaire" wordt het ontwerp door het gevelmateriaal dat de hoekige vorm abstraheert. "Het diende te functioneren net als de camouflage bij de krijgsmacht", aldus François. 

Opvallend gecamoufleerd

De slang ging een rol spelen, omdat de grafische patronen van de slangenhuid het zeer lastig maken om hun vorm te definiëren. Het schubbenpatroon functioneert in zijn vorm als een camouflagelook die hoeken en randen laat verdwijnen.

Als sjabloon voor het gevelontwerp maakte de architect gebruik van een designerrugzak. Het patroon werd gescand en op de passende afmetingen gezoomd. "Het was eenvoudig om de schubben in gevellosanges om te zetten", is François van mening. "De eerste indruk van een testoppervlak van 20 x 20 PREFA-gevelsolanges was briljant. Met het pythonpatroon verdwenen alle lelijke hoeken en randen, de grote ramen en uitnodigende balkonoppervlakken."

Nahaufnahme des Verlegemusters des Wohnhauses "Le Python" mit den 4 unterschiedlichen Aluminiumwandplatten von PREFA im Verlegemuster einer Schlange

Materiaal maakt de architectuur

"In de wijk zijn er veel, met gewone kleuren geschilderde huizen. Ik wilde een echt gebouw met echt materiaal", liet François zich gelden. "De gevellosanges van PREFA waren hiervoor precies goed. Wij hebben antraciet en zilver geselecteerd en nog twee tussentinten - lichtgrijs en natuurlijk blank - eraan toegevoegd." Het doel om met de gevellosanges van PREFA een industrieel geconstrueerd, lang houdbaar en onderhoudsarm product in te zetten dat ook de uitdaging van verschillende gevelhoogtes aankan, had echter ook nog andere voordelen. Omdat er in Grenoble kleine seismische activiteiten kunnen voorkomen, waren stabiliteit en veilige montage een belangrijke uitgangspunt.

Gevelprofiel op slangenjacht

"Gelukkig hebben wij PREFA ontdekt. Wij waren meteen enthousiast over de vele verschillende platen en kleuren", zegt de verantwoordelijke gevelprofessional Patrick Gaide van de uitvoerende onderneming ACEM uit Saint Martin d’Hères.

De omvang van de gevel met achterventilatie van het staalbetonnen gebouw met de python-touch was enorm. Er werd 1500 m2 gevel met circa 47.000 PREFA-gevellosanges van 20 x 20 geplaatst. Een PREFA-voorman gaf op locatie advies over de uitwerking van de details. En die waren ingewikkeld.

"We hadden een nauwkeurige tekening van de architect ontvangen van de uitgebeelde slangenhuid. Met de informatie waar welk gevelelement zou moeten worden geplaatst", herinnert Gaide zich. Losange voor losange waren voor het effect van de glinsterende buitenhuid precies vastgelegd. Daarom werd op ieder los onderdeel in de betreffende kleur P.10 antraciet, P.10 lichtgrijs, natuurlijk blank, alsmede zilvermetallic een nummer genoteerd dat bij de precieze conversie van de opstelling van het ontwerp naar de gevel hielp.

Oops, an error occurred! Code: 20240720092126ecbb865f

Cultureel cultobject

Le Python in Presqu’île de Grenoble is nu al een architectonisch cultobject. Het staat als een chique, opvallend gebouw en uniek origineel, van verre al zichtbaar, voor moedige, moderne architectuur en bouwcultuur. "Precies dat was in de nieuwe wijk nodig. Wanneer we in een nieuw stadsdeel innovatief zijn, zullen de anderen ook gaan meedoen", maakt trendsetter François tevreden de balans op.

Productbox PREFA-gevellosange 20x20

Materiaal:

Gecoat aluminium, dikte 0,7 mm, 2-laags gemoffeld of geëpoxeerd bij speciale kleuren

Kleur:

P.10 antraciet, P.10 lichtgrijs, natuurlijk blank, zilvermetallic

Bevestiging:

1 stks. groefspijker per gevellosange = 25 groefspijkers per m2

Gewicht

2,8 kg/m²

Plaatsing:

Volledige bedekking min. 24 mm

Formaat:

20 x 20 cm in gedekt oppervlak

Product

PREFA-gevellosange 20x20