Een woning met profiel

Marktl/Wasungen – Het architectenbureau lynx architecture uit München kreeg van een particuliere investeerder de opdracht om een woongebouw te ontwerpen op een stedenbouwkundig prominent perceel aan een drukke weg niet ver van de oude binnenstad van Dachau (DE). De architecten Susanne Muhr, Volker Petereit en Dirk Härle slaagden er ondanks de strenge voorschriften in om een architectonisch hoogstaand gebouw met een bronskleurige Prefalz-bekleding te ontwerpen. De realisatie ervan voldoet aan de hoogste kwaliteit.

Ein Foto der verantwortlichen Architekten von lynx architecture des Mehrfamilienhauses in Dachau.
Seitenansicht des Mehrfamilienhauses in Dachau.

Allesbehalve gewoon

Het woonproject moest zes woningen met twee slaapkamers, balkons of terrassen, een fiets- en ondergrondse parkeergarage en een gemeenschappelijke tuin omvatten. De wens om het grote gebouw visueel te doen passen in de nabije wijk met eengezinswoningen uit de jaren 70, bracht de architecten op het idee om het gebouw van twee puntgevels te voorzien en geen uitsteeksels te gebruiken in het dak. De woningen kijken allemaal uitsluitend uit op de tuin en worden verlicht via diepe uitsparingen in het gebouw. De drie verdiepingen zijn toegankelijk via gaanderijen achter de gevel aan de straatkant.

Vogelperspektive des Mehrfamilienhauses in Dachau.

Aluminium in plaats van hout

Oorspronkelijk werd overwogen om de gevel vorm te geven met houten latten naar het voorbeeld van een tegenoverliggend woonproject. Bij de zoektocht naar een duurzaam en onderhoudsvriendelijk alternatief kwam lynx architecture terecht bij de producten van PREFA. De keuze viel al snel op aluminium, maar tegelijkertijd wilden de architecten ook de fijne, onregelmatige structuur van hout gebruiken. “Voor de materialen was het even zoeken. Uiteindelijk hebben we gekozen voor onregelmatig geplooide en deels geperforeerde aluminiumplaten”, aldus het architectenteam.

Frontansicht des Mehrfamilienhauses in Dachau. Die bronzene Prefalz Fassade harmoniert perfekt mit der grünen Umgebung.

Op het juiste moment, op de juiste plaats

Na een mislukte poging kwamen we terecht bij het bedrijf voor dak- en zinkwerken van Thomas en Matthias Engel. In hen vonden we de ideale partner voor de gewenste perforatie en verwerking van het aluminium en de plaatsing van het dak en de gevel. De twee door lynx architecture asymmetrisch getekende profielen werden in één keer voorgeproduceerd met een speciale kantmachine. De werkvoorbereiders en plaatsers moesten erop letten om beide profieltypes over de volledige hoogte van de nok tot de grond niet alleen afwisselend maar ook 180 graden gedraaid te plaatsen, om ervoor te zorgen dat het uitzicht zo onregelmatig mogelijk werd. De gedeeltelijke perforatie van de gevel geeft het gebouw niet enkel 's nachts een bijzondere uitstraling, maar zorgt ook overdag voor boeiende lichteffecten in de gaanderijen.

Materiaal:

Die Verleger des Projektes von Dachau.
Das Mehrfamilienhaus in Dachau in der Dämmerung. Durch die teilweise gelochte Fassade kommt das Licht vom Stiegenhaus durch und verleiht dem Ganzen einen außergewöhnlichen Look.