Expressieve discretie

Onder het dak van het imposante woon- en winkelcomplex werden dakappartementen met ruime mezzanines ingericht. Het typische schilddak van de herenhuizen in München werd daarbij geherdefinieerd en voorzien van expressieve loggia’s en uitsparingen voor de ramen. De combinatie van PREFA-losanges voor de afwerking van het dakvlak met FALZONAL met dubbele staande naad in de weinig hellende zones vormt de kers op de taart en zorgt voor een esthetisch en functioneel resultaat.

Nieuwe interpretatie van schilddak

Steeds meer bestaande gebouwen in het centrum van de stad worden vandaag opgewaardeerd of vergroot. Het fenomeen kreeg zelfs een eigen naam: stadsverdichting. Dat extra wooneenheden een noodzaak zijn, is overduidelijk, maar dat mag niet ten koste van de bestaande omgeving gaan, zeker niet in elegante wijken. De keuze van de dakbedekking vormt dan ook een echte uitdaging. Die moet niet alleen aansluiten op de andere daken, maar ook stevig zijn en quasi geen onderhoud vragen. Vaak komen ook verschillende hellingsgraden, oppervlakken en uitsparingen samen in een en hetzelfde dak. Dat was in het bijzonder het geval bij dit woon- en winkelcomplex: het dak bestaat uit verschillende niveaus en springt zowel in als uit. Met een aluminium dakbedekking zorgde PREFA echter voor een moderne toets in deze wijk met hoofdzakelijk 19de-eeuwse architectuur.

Dachgeschoßausbau eines Wohnhauses in München Leopoldstraße mit der PREFA Dachraute;

Het geheel is meer dan de som der delen

De PREFA-daklosanges werden gekozen omwille van hun kwaliteit, hun talrijke toepassingsmogelijkheden en hun flexibiliteit. Daarnaast kunnen de aluminiumproducten van PREFA gemakkelijk aangepast en vervormd worden. Door de complexiteit van het dak was het cruciaal dat overal met hetzelfde materiaal en dezelfde kleur kon worden gewerkt, ongeacht de gebruikte onderdelen of het gekozen systeem. Daarom werden voor het dakvlak losanges gebruikt en Falzonal met dubbele staande naad rond de vensters in het dak. Falzonal heeft als grote voordeel dat het zeer soepel is en dus zeer eenvoudig kan vervormd worden. Op die manier kunnen waterdichte aansluitingen gemaakt worden zonder schroeven, lijm of lasverbindingen. Door het uiterst lage gewicht is dit materiaal ideaal om oude gebouwen uit te breiden of op te waarderen, maar ook voor nieuwbouw is het geschikt.

Dak als een kameleon

Het gebouw ligt in een wijk die gedomineerd wordt door 19de-eeuwse architectuur. Dat bestaande gebouw in de hoogte uitbreiden met pakweg zes verdiepingen en afsluiten met een plat dak was hier dus geen optie. De keuze van een dakbedekkingsmateriaal dat aansloot op de andere daken was daarentegen cruciaal. PREFA slaagde hierin met verve en bovendien staan de gebruikte producten garant voor een lange levensduur en konden ze kostenefficiënt geplaatst worden. Het resultaat is een dak dat als een kameleon zijn plaats zoekt in de stad zonder de hoofdrol op te eisen. Tegelijk heeft het een uitgesproken eigen karakter en spreekt het tot de verbeelding van de voorbijgangers.

Detailaufnahme des PREFA Schneerechensystems auf der PREFA Dachraute in München Leopoldstraße;