Een vakantiehuis in P.10 antraciet : Geïnspireerd door de natuur

Architect David Zámečník van NEW HOW architects wist precies in welke kleuren zijn vakantiehuis in Nové Hamry (Tsjechië) moest worden uitgevoerd en dankzij PREFA konden zijn ideeën uiteindelijk ook worden gerealiseerd: gevel en dak zijn bekleed met PREFALZ P.10 antraciet en versmelten hierdoor volledig met de omgeving. In Nové Hamry kom je donkergrijs ‘in al zijn facetten’ tegen, vertelt Zámečník. Dat zijn eengezinswoning een aluminium gevel en dak in eenzelfde donkere kleur moest krijgen, stond voor hem dan ook meteen vast. De stucco structuur van het aluminium is een andere toespeling op de natuur. Ze doet denken aan zwart geolied hout en aan de langzaam gegroeide schors van een spar.

Der Architekt sitzt in dem Ferienhaus in Tschechien am Fenster

Een schuilhut met kijkraam

Op de plek waar het vorige huis vroeger stond, liet David Zámečník zijn eigen versie van een schuilhut bouwen – met een ruimtelijke structuur die inspireert. Het nieuwe object valt op door zijn aerodynamische, hoekige romp, waarbij klassieke elementen als het dak en de muren samenvloeien tot een amorf geheel. Met het idee van het kijkraam werd de hoogte van het huis van binnenuit bepaald. De geveltop is bijna tien meter hoog. Daarachter bevinden zich de bovenste verdieping en de kijkplek, een 2,50 m hoog vierkant raam dat als bij een schilderij het uitzicht op de boomtoppen, de lucht en het landschap omlijst. De verdieping eronder beschikt over slaapplekken, een badkamer en een vide. De vloer heeft een opening die als visuele en akoestische verbinding met de onderste verdieping dient en waarin een net is gespannen dat aan een hangmat doet denken. Het huis zal binnenkort het hele jaar door worden bewoond en het energieconcept wordt nog aangepast – aansluitpunten voor zonnepanelen op het dak en een kleine verticale windinstallatie zijn reeds aanwezig om straks zelf energie op te kunnen wekken.

Seitliche Frontansicht des Ferienhauses in Tschechien bei Dämmerung, verkleidet mit PREFALZ in der Farbe P.10 Anthrazit

Een architectenbureau met bergervaring

NEW HOW architects heeft al ‘bergervaring’: in 2011 ontwierp het bureau een schuilhut in de buurt van de hoogste berg van Tsjechië, de Sněžka. Drie jaar later won het de internationale architectuurwedstrijd voor het ontwerp van een schuilhut in de Hoge Tatra in Slowakije. Het vakantiehuis in Nové Hamry is als het ware een klein prototype van deze ontwerpen. David Zámečník meent echter dat het zo kort na de realisatie nog te vroeg is om bruikbare conclusies te trekken voor nieuwe ontwerpen. ‘Maar na een eerste winter in het huis’, daarvan is de architect overtuigd, ‘kunnen de ervaringen in Nové Hamry in nieuwe ontwerpen van NEW HOW vloeien’.

Materiaal:

PREFALZ in P.10 antraciet

Detailansicht des Daches, das mit PREFALZ in der Farbe P.10 Anthrazit eingedeckt wurde

PREFA in het kort: PREFA Aluminiumprodukte GmbH ontwikkelt, produceert en verkoopt al meer dan 70 jaar met succes aluminium dak- en gevelsystemen in heel Europa. In totaal heeft de PREFA Groep circa 550 medewerkers. De ruim 5000 kwaliteitsproducten worden uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland vervaardigd. PREFA maakt onderdeel uit van de ondernemingsgroep van de industrieel Dr. Cornelius Grupp die wereldwijd meer dan 8000 medewerkers op meer dan 40 productielocaties heeft.