Genieten midden in de natuur

”Het ene vakantiehuis is het andere niet!” zegt Nathalie Bodarwé, medeoprichtster van BODARWE Architektur. Enthousiast stelt ze ons een van hun realisaties voor: een bed & breakfast in het groen, van de eerste schetsen tot de afwerking. Het Belgische bureau ging bij de materiaalkeuze niet over een nacht ijs. Bakstenen in aardekleur en PREFA bekleding in grijze kreukellook gaan op in de natuurlijke omgeving, die een grote invloed heeft gehad op het ontwerp.

.

Portrait von den Geschwistern Nathalie und Marc Bodarwé von BODARWE Architektur vor einer weiß verputzten Wand.
Plan mit Querschnitten des Hauses von der West- und Südansicht.

Als een compacte rots met een fijn gestructureerd oppervlak ligt de bed & breakfast Level600 in het heuvellandschap van het Belgische dorp Hünningen bij Büllingen op nog geen tien minuten autorijden van de Duitse grens. Het is een bijzondere plek, waarop het jonge team rond de architecten Nathalie en Marc Bodarwé een gebouw op maat ontwierp, waar de bouwheren ook vakantiegangers kunnen ontvangen. Het echtpaar verwelkomt gasten op 600 meter boven de zeespiegel in een van de hoogste gebieden van België. Wie verblijft in de bed and breakfast, kan volop genieten van het beschermde natuurgebied Hoge Venen-Eifel. Je kunt er prachtige wandelingen en fietstochten maken. Level600 beschikt over vier comfortabele kamers en een panoramalounge, waar verrassende specialiteiten met lokale producten worden geserveerd.

Je wordt er als gast in de watten gelegd en komt helemaal tot rust. ”De opdrachtgevers vonden het belangrijk dat het vakantieverblijf op een natuurlijke wijze in het landschap opgaat. Het geheel mocht niet te massief overkomen en de omliggende natuur niet verstoren. Tegelijk wilden de bouwheren aan de binnenkant een behaaglijk gevoel creëren. We hebben bij dit project veel aandacht besteed aan het bouwvolume en de materiaalkeuze. Verder hebben we sterk ingezet op moderne technologieën zoals zonne-energie en zonthermie, die voor een groot deel van de energie zorgen”, vertelt architecte Bodarwé. 

Het team ging met de ideeën van de opdrachtgevers aan de slag. Een deel van de beneden verdieping werd ingebouwd in het naar het zuiden afhellende terrein. Door deze integratie in de helling blijft het volume goed verborgen. Zo ontstond een sober ontwerp, dat sterk beïnvloed is door de dak- en gevelbekleding van PREFA. Deze materiaalkeuze brengt rust en elegantie in het lange gebouw, aldus Bodarwé. Met zijn grijze gevel ziet het huis er aan de westelijke straatkant gesloten uit. Aan de zuidelijke en oostelijke tuinkant is het opengewerkt met ramen tot op de grond. Zo is er een overvloed aan licht in de  private woonruimtes, de slaapkamers en de eetruimte. De panoramische beglazing biedt gasten een blik op de vallei van de Warche en op de fruit- en kruidtuin, waar de eigenaars een deel van de ingrediënten oogsten voor de lekkere maaltijden die ze serveren.

BODARWE Architektur beheerst de kunst om met een moderne, kwaliteitsvolle materiaalmix een aangename look-and-feel te creëren zonder daarbij onnodig over het voorziene budget te gaan. Als alternatief voor de plaatselijk voorkomende natuursteen gebruikten ze baksteen in aardekleur voor specifieke stukken, die zowel binnen als buiten deels zichtbaar zijn. Aan de binnenkant gaat dit om intiemere ruimtes zoals de badkamers, het trappenhuis en de keuken. Voor een dragende zichtbetonstructuur plaatsten ze een geventileerde gevel van FX.12 panelen van PREFA, die over het dak doorlopen. Zo lijkt het dak over het bouwvolume gevouwen. ”De intelligente plooiing en de eenvoudige verwerking van het materiaal zien we als een knipoog naar het gebouwconcept. Het spel van licht en schaduw dat ontstaat door het markante ontwerp van de panelen, vinden we buitengewoon”, vertelt de architecte.

Professionele inspiratie vond Nathalie Bodarwé in het buitenland. Na haar architectuurstudie in Luik trok de Duitstalige Belgische eerst naar Maastricht en vervolgens naar Zwitserland, waar ze bij Dietmar Eberle in de leer ging. Met een master in Advanced Studies in Housing van ETH Zürich keerde ze naar Oost-België terug. Daar richtte ze samen met haar broer Marc Bodarwé een eigen bureau op. Tot hun realisaties behoren karaktervolle privéwoningen, verbouwingen en openbare projecten in de regio. BODARWE Architektur is sinds kort gevestigd in nieuwe kantoren in Amel in het Duitstalige landsgedeelte van België, waar ze met passie aan hun architectuurprojecten werken.

Bed & Breakfast - Details

Land:

België

Voorwerp, plaats:

Vakantieverblijf, Hünningen bij Büllingen

Categorie:

Nieuw gebouw

Architectuur:

BODARWE Architektur sprl

Verwerker:

KREINS Patrick PGMBH

Materiaal:

FX.12

Farbe:

P.10 Hellgrau

Weitere Infos:

Text & Interview: Anneliese Heinisch
Portrait & Plan: © BODARWE Architektur sprl
Fotos: © JOST Jessica / BODARWE Architektur sprl