Groen ovaal met effect

Marktl/Wasungen – Op een parkdomein in de gemeente Marly-le-Roi (FR), ongeveer 15 kilometer ten westen van Parijs, realiseerde 2AD Architecture een woon- en serviceproject voor intergenerationeel leven en een opvallend groen medisch centrum met een geometrisch complexe losangegevel. Met hun visie op het project slaagden de architecten uit Vanves erin om de projectontwikkelaar te overtuigen en deze opdracht binnen te halen.

Portrait des leitenden Architekten Martin Armingeat vom Büro 2AD Architecture aus Vanves.

Twee gebouwen, één visie

Het bijzondere project omvat het barrièrevrij toegankelijke medische centrum met de indrukwekkende gevel enerzijds en een seniorenresidentie met zestig woningen en een kinderdagverblijf anderzijds. Om een balans te creëren besloten de architecten om de woningen en het kinderdagverblijf onder te brengen in een gebouw aan de rand van het noordelijke deel van het perceel. Het paviljoenachtige medische centrum plaatsten ze als tegenpool aan de zuidkant van de tuin.

Normalansicht des Baus, die Rautenfassade kommt gut zur Geltung.

Fijne schakeringen

Door de vorm heeft het centrum geen duidelijke voor- of achterkant. Daarom koos het architectenteam voor een doorlopende gevel, die visueel bij de omgeving past. De kleurkeuze sluit aan bij de kleur- en materiaalrichtlijnen van de gemeente, die traditioneel verschillende groentinten adviseert voor ramen, deuren en belangrijke architecturale kenmerken. Met de keuze voor een aluminium schil en een bijna gelijkmatige verdeling van de speciale kleuren grijsgroen, standaard mintgroen en resedagroen spelen de architecten met deze voorschriften. De gevel doet aan een slangenvel denken. Dat is geen toeval voor een gebouw met een medische functie. Asklepios, de Griekse god van de geneeskunde, wordt meestal afgebeeld met een slang. ”Hedendaags en toch vertrouwd”, zo omschrijft 2AD Architecture hun unieke project in Marly-le-Roi.

Seitliche Nahansicht der Aluminiumbekleidung aus Rauten in den Sonderfarben Graugrün, Resedagrün und Normminzgrün.

Fascinerende vorm

PREFA producten zijn zeer wendbaar bij de realisatie van architecturale ideeën en visies”, legt Martin Armingeat uit. Hij is architect en projectverantwoordelijke. Dat weet ook Stephan Ruck, een van de bedrijfsleiders en partner van Raimond SAS, die als ervaren vakman in het project met de aparte, gekromde gevel stapte. Zijn firma staat bekend voor de uitvoering van kunstige perforaties en vormen in vaak felle kleuren. Wegens het uitgebreide kleurenpalet en de materiaaleigenschappen werkt hij graag met Falzonal, dak- en gevellosanges van PREFA. ”Wij hebben de opdracht in Marly-le-Roi onder andere aanvaard omdat het gebouw zo'n speciale vorm heeft. Een dergelijk project is voor onze medewerkers een kans om veel bij te leren op het vlak van de planning, de techniek en de uitvoering”, vertelt Ruck.

Das elliptische medizintherapeutische Zentrum in Marly-le-Roi und die umliegende Parkanlage aus der seitlichen Vogelperspektive.

Materiaal: