Markant raffinement

Marktl/Wasungen – Voor de Oostenrijkse privéonderneming WALTER GROUP ontwierpen dreiplus Architekten een elegant restaurant in Wiener Neudorf (Oostenrijk). Zo ontstond een hotspot, waar het aangenaam pauzeren is voor de medewerkers in een van de grootste industriegebieden in Midden-Europa. Mastermind Thomas Heil levert met dit project een opvallend gebouw af. Blikvangers zijn het bos in het atrium en de onregelmatig golvende gevel uit drie doorlopend gegoten profielen die door PREFA naar Heils ontwerp vervaardigd werden.

Normalansicht des Restaurant Walters mit einem seiner Rundbogenfenster inmitten einer begrünten Umgebung.

Buitengewone accenten

De vorm van het gebouw – een veelhoek met afgeronde hoeken – ontleenden dreiplus Architekten aan de grenzen van het bouwterrein. De vloeiende vorm van de buitenkant bereikte Thomas Heil door het gebruik van profielen op maat die een verschillende golfdoorsnede hebben. Deze moesten in willekeurige volgorde naadloos geplaatst worden en naar de hemel lijken te reiken. Het geveloppervlak krijgt zo een heel apart karakter. Het doet denken aan een gordijn dat rond de glaspartijen opengetrokken is.

Das Restaurant Walters im Business-Park der WALTER GROUP aus der Vogelperspektive; der Wald im Atrium sowie die umliegenden Straßen sind im Blick.

Tafelen in de boslucht

Achter dit “gordijn” zijn de ruimtes van het gebouw naar binnen gericht, naar het gemengde bos in het rechthoekige, 360 m² grote atrium. De bomen doen goed aan het binnenklimaat en het groen is een ideale plek voor al dan niet professionele gesprekken en ontspanning. “De symbiose tussen natuur en architectuur speelt in dit gebouw een cruciale rol,” vertelt Thomas Heil hierover. De verschillende zones van het restaurant Walters vloeien in elkaar over. Het gebouw biedt ruimte aan uiteenlopende restaurantconcepten zoals een zone met zelfbediening, een ruimte voor fine dining en een cafetaria. Door aan de binnenkant PREFA golfprofielen te gebruiken verwijst de architect slim naar de elegantie van de gevel.

Normalansicht des Restaurant Walters mit einem seiner Rundbogenfenster inmitten einer begrünten Umgebung.

Tussen vakmanschap en verfijning

Dat de profielen van de gevel zo precies geplaatst werden, is grotendeels de verdienste van Hugo Terschan van de firma Heidenbauer GmbH, specialist in metaalbouw. Onnauwkeurigheden konden door de speciaal hiervoor ontwikkelde onderconstructie opgevangen worden. Een aanpassing achteraf was wegens de stevigheid van de 2 mm dikke profielen niet mogelijk. Het gewenste onregelmatige ritme van de gevel is te danken aan het vakmanschap en het gevoel voor schoonheid van de monteurs. Bijzondere knowhow was vereist voor de boogvormige glaspartijen. Terschan legt uit: “Door de diepte van de profielen moesten we bepalen hoe de tweevoudige kromming aan de profielafsluiting geproduceerd wordt. Daarvoor hebben we elk profiel apart bewerkt, driedimensionaal. Daar hebben we op voorhand veel werk mee gehad.”

 

Materiaal:

Via deze link kunt u foto's downloaden:

https://brx522.saas.contentserv.com/admin/share/e870b5ae