Monotone gevels schaakmat gezet
Voor de gevel van een eengezinswoning in Leonding (Opper-Oostenrijk) opteerde de architect voor een ingenieus spel van kleuren en oppervlakken. Met PREFA-sidings in antraciet, brons en ivoor creëerde hij een subtiele overgang tussen buiten en binnen. Het resultaat is een architectuur die de aandacht trekt, de individualiteit en persoonlijkheid van de bouwheren vertaalt en de klassieke monotone gevels schaakmat zet.
Als architect van de vierde generatie staat Peter Blineder voor creatieve, flexibele en onafhankelijke ontwerpen, maar wel steeds in rechtstreeks overleg met zijn opdrachtgevers. Een goede band met de bouwheren is voor deze ontwerper dan ook essentieel om een project samen en stap voor stap te kunnen uitwerken en plannen. Bij zijn architecturale projecten wordt niemand schaakmat gezet. “Integendeel, ik wil dat er enkel winnaars zijn. Architectuur ontstaat vanuit ongefilterde communicatie, want die stimuleert de creativiteit. Mijn mooiste projecten zagen het licht wanneer ik op dezelfde golflengte zat als de bouwheer, wanneer we bijna een harmonische eenheid vormden. In die situaties komt de perfectie binnen handbereik”, legt Blineder uit.
Zet voor zet
Aanvankelijk werd zijn opvallende gevelontwerp door de bouwheren op enig scepticisme onthaald. Zouden de PREFA-gevelsidings in drie kleuren niet te dominant zijn ten opzichte van de andere huizen in Leonding? “Door de vorm en de kleuren van het gebouw, maar ook door de langwerpige gevelelementen wilde ik de woning een geheel eigen signatuur geven, een ziel, een identiteit”, aldus het brein achter deze verbazingwekkende gevel. De onregelmatige schikking van de sidings in antraciet, brons en ivoor geeft de gevel overduidelijk een persoonlijk en uniek karakter, maar tegelijk zorgt het voor een spel tussen rust en spanning.
Meesterlijke zet
Blineder is ervan overtuigd dat de geveloppervlakken van een gebouw aan de basis liggen van de kwaliteit en de elegantie ervan. “Toch is het in architectuur allesbehalve evident om ze er zo minimalistisch mogelijk uit te doen zien.” De bouwheer was aanvankelijk ook terughoudend over het ontwerp. Zou de gevel niet te dominant zijn en niet te zwaar contrasteren met de omgeving en de lokale architectuur? Vandaag is hij trots te mogen wonen in een gebouw dat er echt uitspringt. “Onlangs vertelde de eigenaar me nog dat hij niet zou schrikken mocht er voor zijn deur eens een ongeval gebeuren. Geregeld staan chauffeurs er immers stil om het huis te bekijken.”
Spelen met kleuren
De uitzonderlijke materiaalkeuze voor PREFA-sidings en de ongewone, systematische combinatie van drie verschillende kleuren – voor de gevels, de ramen en het dak, maar ook voor de vloerbedekking en de meubels – bepaalden de strategie van de architect. “PREFA levert een uitzonderlijke bijdrage aan dergelijke bijzondere projecten. Ze zijn niet enkel geïnteresseerd in grote projecten, speciale kleuren kunnen ook in kleinere volumes geleverd worden. Dat opent nog meer mogelijkheden voor de producten van PREFA.”
Winnende strategie
Voor het afwerken van een gevel met sidings is de juiste partner van belang”, is Blineder overtuigd. Daarom deed hij al voor veel projecten een beroep op dezelfde PREFA-verwerker: Stadler uit Gallneukirchen. Naast goede ideeën en een dosis architecturale moed is immers ook de kwaliteit van de uitvoering minstens even belangrijk om het gewenste resultaat te bekomen. Bij het gebruik van sidings moet alles kloppen. Zo moeten de lijnen bijvoorbeeld perfect aansluiten op de ramen. “Daarom heb ik van bij het begin van het ontwerpproces het materiaal van de sidings afgestemd op dat van de ramen. Later heb ik een gedetailleerd legplan getekend”, illustreert Blineder zijn doordachte en perfect geplande aanpak.
De gevelsidings met een standaardbreedte van 200 mm maar in de lengte op maat verzaagd, werden een per een geschroefd op de aluminium onderconstructie met mineraalvezelisolatie. Dat gebeurde volgens een ingenieus schema dat het lineaire karakter van het gebouw benadrukt en tegelijk de grote oppervlakken opsplitst. In totaal werden voor het hoofd- en bijgebouw meer dan 200 m2 sidings gebruikt.
Voor Blineder, die ook voor zijn ontwerpen op basis van passieve zonne-energie graag met PREFA samenwerkt, is een transparante en precieze kostenberekening essentieel. “Ik vind dat de afwerking nooit het slachtoffer mag worden van een verkeerde berekening van de kosten bij aanvang van het project. Het zou jammer zijn mocht daardoor bespaard moeten worden op het moment dat de final touch wordt aangebracht. Dat geldt voor de vloeren en de gevel, maar ook voor de inrichting en het ontwerp van de tuin. Als voor de oppervlakken en de installatie goedkope materialen worden gekozen, dan lijdt het volledige concept daaronder.” In dat opzicht is de indirecte winstgevendheid van de PREFA-producten voor Blineder een fundamentele factor.
“PREFA geeft 40 jaar garantie op zijn producten”, zegt Reinhard Stadler van de gelijknamige firma. Hij werkt graag met de producten van PREFA, in het bijzonder omwille van de levensduur van het materiaal. Ook de precieze montage en verwerking van de sidings vragen niet meer tijd dan gewoonlijk. “Door de geringe materiaaldikte (1,0 mm), het lichte gewicht van de aluminiumelementen en hun soepelheid kunnen de sidings eenvoudig, snel en efficiënt op de gevel aangebracht worden”, benadrukt de verwerker.
Spannende materialencombinatie
De aluminiumproducten van PREFA zijn de lievelingsmaterialen van Peter Blineder, en dit vooral om esthetische redenen. “Dankzij de langwerpige elementen kan ik gevels langer doen lijken. De lange scheidingslijn tussen de verschillende elementen – met of zonder schaduwvoeg – geeft de gevel bovendien een elegante toets.”
Uiteraard kiezen architecten en bouwheren de oplossingen van PREFA ook om praktische redenen. Het aluminium is bedekt met een kwalitatieve coating die zorgt voor een goede weersbestendigheid en duurzaamheid. De oppervlakken worden dus nauwelijks aangetast door de tand des tijds. De hightechcoating zorgt ook voor een goede afwatering. “Als de gevelsidings correct worden aangebracht, is een gevel met sidings bijna zelfreinigend en vraagt hij quasi geen onderhoud”, voegt Peter Blineder toe. Ook de ontwerpstijl van de architect draagt daartoe bij. Zo geeft hij de voorkeur aan vlakke gevels waarin de ramen en deuren zonder uitspringende omkadering en elektrische installaties zitten ingewerkt. Dankzij deze zo vlak mogelijke en perfect uitgelijnde oppervlakken ontstaat een rustig en harmonieus buitenaanzicht.
TECHNISCHE INFORMATIE
Materiaal: aluminiumlegering met gekleurde coating, oppervlak glad, stucco of gelinieerd, met of zonder schaduwvoegen
Kleur: antraciet, brons en ivoor
Bevestiging: geschroefd of met klinknagels bevestigd op aluminium of houten onderconstructie
Gewicht: ca. 3,3 tot 4,3 kg/m²
Coating: hoogwaardig dubbel geëmailleerd of poederlak
Standaardformaten: 138 × 0,7 mm, 200 × 1,0 mm, 300 × 1,2 mm; Lengte: 500 tot 6200 mm
De architect aan het woord:
“PREFA levert een uitzonderlijke bijdrage aan dergelijke bijzondere projecten. Ze zijn niet enkel geïnteresseerd in grote projecten, speciale kleuren kunnen ook in kleinere volumes geleverd worden. Dat opent nog meer mogelijkheden voor de producten van PREFA.”
Peter Blineder
Architect en specialist passieve zonne-energie
www.baumeister.at