Nieuwe sterke & lichte daken voor historische pareltjes

PREFA aluminium zorgt bij gebouwen die onder monumentenzorg vallen voor fraaie, duurzame resultaten en dakconstructies die niet te zwaar worden belast.

Bij de dak- of gevelrenovatie van een beschermd gebouw moet het historische karakter zo goed mogelijk bewaard blijven. Het kost echter vaak veel tijd en geld om dakelementen te laten maken zoals deze er vroeger uitzagen. Wie op zoek is naar een kwaliteitsvol en duurzaam alternatief, is bij PREFA aan het juiste adres. Kiezen kan tussen kleine formaten zoals dakpannen, schindels en losanges of bedekkingen met een staande naad zoals PREFALZ. Het productaanbod is in vele kleuren en oppervlakken verkrijgbaar.

Außenansicht des denkmalgeschützten Künstlerhauses Wien bei Sonnenschein, eingedeckt mit PREFALZ in der Farbe P.10 Patina Grün

Onveranderd aanzien over generaties heen

”Een verouderde koperbedekking kan bijvoorbeeld vervangen worden door een PREFA bedekking met staande naad in patina groen. Zo ziet het dak er na de vernieuwing uit als voorheen”, vertelt PREFA adviseur Christian Wirth. Het gaat niet alleen om optische voordelen, maar ook om stevigheid: ”Klassieke leien kan je vervangen door PREFA dakschindels in steengrijs. Zo blijft het dak er hetzelfde uitzien en kan het bovendien enkele decennia extra mee.” De kwaliteitsvolle aluminium producten zijn stevig, roestvrij en stormbestendig. Dankzij de hoogwaardige coil coating is het materiaal bestand tegen invloeden en belastingen van buitenaf. Het is uv-, kleur- en weerbestendig.

Nahaufnahme der denkmalgeschützten Hauptfeuerwache am Hof in Wien bei blauem Himmel, eingedeckt mit PREFALZ in der Sonderfarbe Opalgrün.

Lichte dakbedekking, onbezwaarde dakconstructie

Over het algemeen zijn PREFA daksystemen uiterst geschikt voor renovatieprojecten. Ze zijn zeer licht, zodat ze geen zware belasting vormen voor bestaande dakconstructies. Extra versteviging of vernieuwing van de dakstoel is vaak overbodig. Een aluminium dak van PREFA weegt met ca. 2,3 tot 2,6 kilogram eigen gewicht per vierkante meter slechts een fractie van een klassiek pannendak. Bij een doorsnee dakoppervlak van 200 vierkante meter wordt de constructie in vergelijking met een klassiek pannendak duizenden kilo's minder belast – en dat decennia lang.

Nahaufnahme des denkmalgeschützten Hotels Schönbrunn in Wien, eingedeckt mit der PREFA Dachraute 29 x 29 und PREFALZ in der Farbe P.10 Hellgrau.

Vooral in oude gebouwen flexibel

”Bij historische gebouwen zijn hoeken en lijnen niet altijd perfect recht. Oneffenheden vormen met de aluminium producten van PREFA geen probleem dankzij hun grote vormbaarheid”, meent Wirth. Door de buigzaamheid van het materiaal kunnen alle hoeken en kanten goed afgedekt worden, en dat ook bij lage temperaturen.

Die BOKU Wien Simonyhaus wurde von unten bei strahlendem Sonnenschein fotografiert. Das Simonyhaus wurde mit der PREFA Dachraute 29 x 29 in der Farbe P.10 Hellgrau eingedeckt.

Veilig het dak op

Er zijn nog andere voordelen: ”In tegenstelling tot vezelcement, leien en vele andere soorten dakbedekking is aluminium breukvast”, vertelt de ervaren adviseur verder. Schade aan een dak is niet altijd het gevolg van de weersomstandigheden. Het kan ook de schuld van een derde zijn, die bijvoorbeeld voor onderhoudswerken of reiniging het dak moet betreden. ”PREFA dakproducten bestaan uit sterk aluminium en rusten bovendien meestal volledig op de bebording. Het is dus mogelijk om probleemloos het dak te betreden zonder het te beschadigen.” Voor beveiliging zorgen veiligheidsdakhaken en ander toebehoren. Deze onderdelen storen niet, omdat ze in dezelfde kleur als de dakbedekking beschikbaar zijn. Als het bijvoorbeeld voor onderhoud van ventilatie-installaties dikwijls nodig is om het dak te betreden, is het aan te bevelen om ook looproosters en daktredes te installeren.

Panoramaaufnahme des Spilka Offices in Bratislava (Slowakei), eingedeckt mit PREFALZ in der Farbe P.10 Patina Grün.

Een goede indruk bij monumentenzorg

Om projecten te laten goedkeuren door monumentenzorg biedt PREFA natuurlijk ondersteuning aan planners en verwerkers. Tijdens de planningsfase helpt de PREFA adviseur, tijdens de uitvoering de PREFA buitendienst. Ook de gedetailleerde verkoopsdocumenten komen van pas. ”We bieden bij PREFA aan al onze partners uitgebreide planningsdocumenten, zodat de materiaalkeuze eenvoudiger wordt. Naast ondersteuning bij aanbestedingen en technische details is ook de PREFA box met kleurenwaaiers met alle PREFA productkleuren een handige tool. Ook het bekijken van de producten op ware grootte helpt om beslissingen te nemen. Zo krijg je een realistisch beeld van de producten.” Wat ook overtuigend kan werken, is een fotomontage door de PREFA fotoservice. Deze is gratis aan te vragen via WWW.PREFA.COM/FOTOSERVICE.

Die Korb Etagen in Wien wurden von unten nach oben fotografiert. Eingedeckt wurde das Objekt mit der PREFA Dachraute 29 x 29 in der Sonderfarbe Perlgold.