Rode bakstenen en licht aluminium

Het gebouw einsteineins in de Duitse stad Kiel heeft een extra verdieping gekregen en nog een stukje erbovenop met innovatieve aluminium composietplaten. Zo wordt nieuwe ruimte gecreëerd voor veelbelovende projecten.

Einsteineins ligt in het wetenschapspark van Kiel, een bruisende plek waar visionaire ondernemers en onderzoekers flexibel samenwerken aan vernieuwende projecten. Het team in het wetenschapscentrum werkt projectgericht in talrijke constellaties en netwerken. Alle bedrijven in het wetenschapspark krijgen toegang tot deze samenwerkingsverbanden. Ze hebben de mogelijkheid om aan de projecten deel te nemen en van de resultaten te profiteren. Allemaal met één doel: de efficiënte omgang met kennis, de belangrijkste ressource die er is. De projecten en samenwerkingsverbanden draaien rond mobiliteit, voeding en de energie van de toekomst, met de focus op kunstmatige intelligentie en digitalisering.

Moderne thema's in een oud bakstenen gebouw

”Wil je aan zo'n belangrijk bakstenen gebouw een verdieping toevoegen? Dan moet je radicale keuzes durven te maken. Werken met materialen die zelf vernieuwing uitstralen, zoals de composietplaten, past bij de spirit van het project”, vat Olaf Possel, PREFA verkoopmedewerker in Schleswig-Holstein, de ambities mooi samen. Het gebouw telde drie volledige verdiepingen. Het dak werd volledig verwijderd en vervolgens werden er een volledige vierde verdieping en gedeeltelijke vijfde verdieping toegevoegd. Zo ontstond ongeveer 1.100 vierkante meter extra kantoorruimte. Het totale budget bedroeg 3,6 miljoen euro.

Auf dem Bild sieht man die Dachterrasse und große Glasfront des einsteineins in Kiel, das mit PREFABOND Aluminium Verbundplatten erneuert wurde.

Een kennisvloot zet koers richting toekomst

De uitbreiding doet aan een scheepsdek denken – een prestigieuze kennisvloot die koers zet richting toekomst. ”Het was onze bedoeling om met grote, vlakke gevelelementen een duidelijk contrast te maken tussen het oude en het nieuwe deel van het gebouw. De PREFABOND aluminium composietplaat in zilver metallic was daarvoor precies de juiste keuze”, legt de uitvoerende architecte Anne-Katrin Fabig van S2N Architekten uit. ”Het gladde en glanzende uitzicht van de kwaliteitsvolle gevelplaten creëert een groot helder oppervlak, dat licht op het rode bakstenen gebouw rust.” In totaal werden 1.000 vierkante meter PREFABOND aluminium composietplaten geplaatst. 200 vierkante meter in mat antraciet dienen om bepaalde delen te accentueren.

Auf dem Bild ist das Gebäude einsteineins im Wissenschaftspark in Kiel zu sehen. Es hat eine moderne Dachaufstockung mit PREFABOND Aluminium Verbundplatten in Silbermetallic und Anthrazit bekommen.

Sterke en betrouwbare bescherming die generaties meegaat

De PREFABOND aluminium composietplaten zien er niet alleen knap uit, ze zijn ook bijzonder functioneel. ”Het is een voordeel dat het grote lichte oppervlak de zonnestralen reflecteert en niet absorbeert. Dit betekent dat het oppervlak niet te heet wordt, wat oververhitting in de stad tegengaat. Aangezien de onderliggende houten constructie nauwelijks als warmtebuffer dient, wordt de verdieping zo niet extra warm.” Bovendien zijn de stevige composietplaten een bouwmateriaal dat weer en wind doorstaat, generaties lang. Ze zijn duurzaam en bieden betrouwbare bescherming. Ze zijn zeer roestvast en weerbestendig. Verder hebben ze een hoge buigstijfheid en stootvastheid.

Elegante, homogene uitstraling

PREFA verkoopmedewerker Olaf Possel beschrijft het product in detail: ”De PREFABOND aluminium composietplaat bestaat uit twee aluminium platen die aan beide kanten op een brandvertragende kern aangebracht worden. Ze zien er dus niet alleen goed uit, dankzij de materiaalmix zijn ze ook zeer stabiel.” De platen kunnen met schroeven en klinknagels bevestigd worden, maar ook met lijm. Dat is nog een voordeel voor een elegante, homogene uitstraling. U kunt er vele kanten mee uit door de grote waaier aan beschikbare kleuren en individuele afmetingen.

Detailplanning en goede samenwerking

”Wij wilden een naadloze overgang tussen de gevelzone en de dakzone”, vertelt Fabig. Dus werden ook de schuine daken met composietplaat bekleed. Dit was mogelijk door een onderliggend watergeleidend niveau. ”Een uitdaging bij de planning was de verdeling van de gevelelementen in de juiste verhouding tot de andere delen van het gebouw.” De architecte spreekt lovend over de samenwerking met PREFA: ”Dit project vereiste uitgebreide detailplanning, waarbij PREFA waardevolle hulp bood. Van de bestelling en de plaatsing tot de oplevering en aanvaarding door de bouwheer en de aflevering van het garantiecertificaat is alles prima verlopen.”

In der Abbildung sind die PREFABOND Aluminium Verbundplatten in Silbermetallic und Anthrazit zu sehen. Diese wurden auf das Backsteingebäude einsteineins im Wissenschaftspark in Kiel montiert.