Zilveren PREFA look in de periferie van Nantes

Bohuon Bertic Architectes uit Nantes ontwierpen een sporthal in West-Frankrijk met een indrukwekkende, homogene gevel van aluminium. Hiervoor gingen ze aan de slag met zilverkleurige dak- en gevellosanges 44 × 44 van PREFA. De realisatie van het gebouw met het gebogen oppervlak werd een succes, ook dankzij de kwaliteitsvolle uitvoering door het team van ENGIE Axima.

In opdracht van de gemeente bouwden Yannick Bohuon en Mathilde Poupart een sporthal in Basse-Goulaine (Frankrijk), gelegen ten zuidoosten van Nantes aan de oevers van de Loire. Dit gebouw springt uit de band door de aluminium bekleding in zilvermetallic en de aparte vorm. Dat het een blikvanger van deze kleine gemeente werd, hoeft dan ook niet te verwonderen. Bohuon Bertic Architectes gaven een bijzondere schwung aan de gevel, die met ongeveer 120.000 dak- en gevellosanges van PREFA naadloos werd bekleed over de krommingen en kielgoten.

Ansicht der Sporthalle von der Straße aus mit bewölktem Himmel.

Bouwen boven alles

Met een team van 7 tot 8 mensen ontwerpen Bohuon Bertic Architectes sinds ruim 15 jaar woon- en sportgebouwen. Ze gaan steeds op zoek naar nieuwe vormen voor hun projecten en blijven zichzelf heruitvinden. ”Voor ons is architectuur handwerk dat je dagelijks moet trainen en dat je steeds verder kunt ontwikkelen. Niets gaat boven bouwen”, leggen de architecten uit. Ze hebben een voorliefde voor speelse vormen en monochrome vlakken, dat blijkt ook uit hun ontwerp van de sporthal aan de rand van Nantes. De gevel ligt als een doek over het gebouw en het voordak. Hun zachte, heldere stijl is opvallend.

Portrait der Architekten Mathilde Poupart und Yannick Bohuon von Bohuon Bertic Architectes.

Werken in vlakken

Volgens Yannick Bohuon waren twee aspecten doorslaggevend bij het binnenhalen van de opdracht voor de sporthal: ”Ten eerste de ongewone kromming en ten tweede de verbinding van het gebouw met de omgeving.” Om een continuüm te creëren maakte het bureau een ontwerp waarbij de dubbele sporthal geen duidelijke voor- of achterkant kreeg. Verder kozen de architecten voor een ruim gebruik van glas op de benedenverdieping, zodat het gebouw vanaf verschillende kanten inkijk biedt. De opmerkelijke bouwschil vloeit voort uit de kern van het gebouw. Kleedkamers, technische ruimtes en opslagruimtes omgeven het rechthoekige speelterrein op de benedenverdieping. Ze vormen een laag vertrekken met afgeronde hoeken die zich in verschillende hoeken uitstrekt. De verschillende hoogtes van het voordak en van de hal vroegen om een gevel die deze twee op een organische manier verbindt.

Seitliche Nahaufnahme des Baus, der Übergang zwischen Dach und Fassade ist fließend.

Vloeiende overgang

Metaalspecialist Olivier Collet en zijn team van ENGIE Axima blikken trots op het project terug. Het doorlopende geveloppervlak met fascinerende details doet aan een zachte huid denken. De gevel en het onderliggende beschot van voorgebogen houten latten zorgen ervoor dat de rechthoekige sporthal zijn gebogen vorm krijgt. De vakman omschrijft de sporthal als een ”grandioos project met uitdagingen, zowel bij de planning als bij de uitvoering”. Hij legt uit dat vooral de vijf afgeronde hoeken technisch een huzarenstukje waren. Het materiaal van PREFA was ideaal, omdat het voordak en de gevel zo dezelfde bekleding konden krijgen. De losanges konden over de buitengewone vorm geplaatst worden. ”Flexibiliteit is een van de sterke punten van de PREFA losanges”, vertelt Collet enthousiast.

Seitliche Vogelperspektive des Gebäudes mit seiner unmittelbaren Umgebung und mit Blick auf die Oberfläche des Dachs.