Woordenlijst/definities rondom hoogwater : Onderdelen - bescherming tegen hoogwater

Systeemconstructie van het PREFA-hoogwaterbeschermingssysteem
  1. GRONDAFDICHTING: Bij een hoogwaterbescherming dicht de grondafdichting de ruimte tussen de onderste schotbalk en de ondergrond (grond) af. Als het de bedoeling is dat de hoogwaterbescherming permanent blijft staan, moet een speciale grondafdichting voor continu gebruik worden toegepast. 
  2. GRONDHULS voor MIDDENKOLOM: De bevestigingsvoorziening voor de hoogwaterbescherming moet in beton worden gezet. De grondhuls is de in beton geplaatste onderconstructie en de plaats waar de middenkolom wordt ingebracht. 
  3. SCHOTBALKEN: Met de term schotbalken worden de profielen van het hoogwaterbeschermingssysteem aangeduid die in de wandprofielen of middenkolommen worden geschoven. Voor het opeenstapelen van schotbalken wordt een tand-en-groefsysteem gebruikt waarbij de profielen met speciale, vervangbare rubberen pakkingen (schotbalkafdichtingen) worden afgedicht en aan de bovenkant met behulp van een spanstuk worden vastgezet.  
  4. HOUDER VOOR SCHOTBALKEN: Opbergelement: Als de schotbalken niet in gebruik zijn, kunnen maximaal 6 balken (afhankelijk van het hoogwaterbeschermingssysteem) in de handige houder voor schotbalken worden bewaard.   
  5. OPBERGAFDEKKING: Element voor het opbergen: Beschermt de schotbalken in de houder tegen weersinvloeden als uv-straling. De afzonderlijke elementen worden aan elkaar geschroefd en vormen dan een stevige afdekking. 
  6. MIDDENKOLOM met GRONDHULS: Voor hoogwaterbeschermingen op wat grotere terreinen worden middenkolommen gebruikt. Dit zijn speciale staanders die als tussensteun dienen. De staanders worden met behulp van een bajonetsluiting in de in beton geplaatste grondhulzen bevestigd.  
  7. MIDDENSTEUN: Een middensteun is een aanvullend hulpmiddel dat bij grote breedtes in het midden wordt aangebracht en de schotbalken en de grondafdichting omlaag drukt.  
  8. SPANSTUK: Het spanstuk wordt bij een hoogwaterbescherming gebruikt om de schotbalken vast te klemmen. Dit onderdeel houdt de schotbalken op hun plaats en duwt de grondafdichting tegen de ondergrond. 
  9. WANDPROFIEL: Een hoogwaterbeschermingselement dat vast in de muur, voor of in de dagkant wordt gemonteerd.  
  10. HOEKAFDEKKING/WANDPROFIELAFDEKKING: Deze wordt over het wandprofiel heen geplaatst als het niet wordt gebruikt, zodat de plaats voor het inschuiven van de schotbalken schoon en bruikbaar blijft en de afdichtingen worden beschermd tegen uv-straling.