Aluminium, hout & gewapend beton: hybride bouwproject aan de Ammersee
“Als je als architect succes wil hebben, moet je een thema hebben dat ter plekke aanslaat. In Utting bleek houtbouw in een natuurlijke omgeving de mensen sterk aan te spreken,” vertelt architect Gerold Heugenhauser. Samen met projectleidster Patricia Ezcurra realiseerde hij de nieuwe woonwijk op het Schmucker-terrein in Utting aan de Ammersee. Ze ontwierpen voor het stuk grond van 13.000 m² in totaal zes bouwvolumes, die bestaan uit 25 tegen elkaar geschoven huizen met lessenaarsdak. Stedenbouwkundig is dit project een voltreffer, want wie deze gebouwen ziet, zou nooit denken dat ze bovengronds over bijna 9.000 m² vloeroppervlak beschikken.
Hybride houtbouw met aluminium dak
In vijf bouwfases werden de huizengroepen tussen januari 2021 en december 2022 in hybride houtbouw opgericht. Dit betekent dat de daken, plafonds en wanden in hout uitgevoerd zijn en de liftschachten, trapzalen en kelders in gewapend beton. Bij deze materiaalkeuze op constructieniveau past een uitgepuurd kleurenpalet voor de buitenzijde: voorvergrijsd sparrenhout en donkergrijze PREFA dakpannen R.16 geven de toon aan. Alle aansluitingen, ramen en balustrades van de balkons, maar ook de brandwerende platen in de gevels tussen de verdiepingen kregen dezelfde donkere kleur als het aluminium dak.
Focus op efficiëntie
“PREFA kwam in beeld toen het houtbouwbedrijf de eerste modelgevel maakte. Het materiaal beviel ons onmiddellijk, ook omdat PREFA alle vereiste aansluitingen en onderdelen voor dakafvoer kan leveren. Dit paste uitstekend bij het concept van de woonwijk,” vertelt Hegenhauser. Het 2.950 m² grote dakoppervlak werd bekleed met PREFA dakpannen. “Door de kleuren die perfect op elkaar afgestemd zijn, vormen de verschillende bouwvolumes toch een duidelijk geheel,” vult Patricia Ezcurra aan.
Huis voor huis ervaring opdoen
Het plaatsen van de dakbedekking was een enorme klus, die werd uitgevoerd door Dachdeckerei Urban. De dakpannen R.16 in combinatie met PREFALZ in P.10 donkergrijs en de passende dakafvoer van PREFA werden in opeenvolgende bouwfases geplaatst. Terwijl het team belangrijke ervaring opdeed bij aansluitingen op het dak van het eerste huis van de nieuwe wijk, zag je de volgende huizen van het bouwproject tot stand komen.
“Voor ons was het een heel interessant project,” vertelt eigenaar Oskar Urban enthousiast. “Met elk huis, met elk dak konden we onze werkwijze verder optimaliseren.” Het bedrijf van Urban nam bij dit project de volledige onderconstructie van de lessenaarsdaken voor zijn rekening, maar ook de afsluitingen ervan, de aansluitingen op de trapzalen en liftschachten, de inbouwplaten van de dakdoorvoer en de waterafvoer aan de buitenkant van alle bouwvolumes.
Onafhankelijk van de temperatuur
Om het bouwproject op tijd op te leveren lag de werf in de winter niet stil. Aluminium heeft het voordeel dat je het materiaal onafhankelijk van de temperatuur kunt verwerken en monteren. “Wij hebben ongeveer van oktober 2021 tot november 2022 aan de Ammersee doorgewerkt,” legt Urban voor een grote schets van het project in zijn kantoor uit. In overleg met de architect en de hoofdaannemer werd een doordachte, pragmatische planning opgesteld. Het credo van Urban is heel eenvoudig: gebouwen moeten hun doel dienen en daken moeten dicht zijn.
Meer informatie:
Materiaal: PREFA dakpan R.16, PREFA dakafvoer, P.10 donkergrijs
Via deze link kunt u foto's downloaden.
Fotocredit: PREFA | Croce & Wir