Industriemolen Fritzøe Mølle: zo zwart als larvikiet

De voormalige industriemolen Fritzøe Mølle in het centrum van het Noorse stadje Larvik zorgt met zijn zwarte PREFA aluminium gevel voor een prachtig stukje couleur locale dat samen met zijn omgeving een prachtige collage van oud en nieuw vormt. Het bouwwerk is een mooi voorbeeld van wat er op het gebied van bouwcultuur allemaal mogelijk is. Het ontwerp stamt van opdrachtgever Treschow-Fritzøe, het architectenteam van PV arkitekter en de vakspecialisten van Herman Nilsen & Sønner. Thomas Nilsen van PREFA Noorwegen kwam met het idee van de zwarte gevelpanelen FX.12 in P.10-kwaliteit. Deze passen visueel bij het Noorse landschap en het materiaal heeft een positief imago – aluminium kan zonder verliezen worden gerecycled. De keuze voor de PREFA gevelpanelen en de lineaire PREFALZ-gevel in P.10 zwart is ook in die zin bijzonder, dat een traditioneel materiaal in de vorm van een industriële systeemoplossing wordt gepresenteerd.

Auf dem Bild sind drei Personen zu sehen, die nebeneinander stehen und etwas besprechen. Bei den Personen handelt es sich unter anderem um den Architekten Kjetil Lønnebakke Tennebø, Handwerker Bjarne Linnerud.

Oud en nieuw

De met vensters doorbroken nieuwe gevel aan de zuidkant van de molen is strak over de oude bakstenen muur geschoven die zo gefragmenteerd zichtbaar blijft. Architect Kjetil Lønnebakke Tennebø van PV arkitekter: “Het lijkt alsof het oude gebouw uit het nieuwe komt”. Aan de noordkant is niet voor één compact bouwvolume gekozen, maar voor de aanbouw van meerdere bouwlichamen met een donkere PREFALZ-gevelbekleding. De duidelijk zichtbare haakse felsen met hun schaduwlijnen voeren de blik van de toeschouwer naar boven. De PREFALZ-gevel heeft anders dan de gevelpanelen FX.12 geen structuur, waardoor het gebouw zich nog meer als een architectonische collage presenteert.

Fertiges Gebäude wurde bei strahlendem Sonnenschein von unten fotografiert. Das Gebäude wurde mit den FX.12 Fassadenpaneelen und PREFALZ in der Farbe P.10 verkleidet.

Vruchtbare samenwerking

Lønnebakke Tennebø over het Fritzøe Mølle-project: “Het ging om aanpakken, om bouwen voor de eigen stad en om betrokkenheid bij de bouwcultuur door de jaren heen.” Treschow-Fritzøe, PV arkitekter en Herman Nilsen & Sønner werkten in het verleden al meerdere keren samen. “De verbouwing van de Fritzøe Mølle is spectaculair”, meent vakspecialist Linnerud van Herman Nilsen & Sønner. Hij leidt het bedrijf Herman Nilsen & Sønner samen met zijn broer als vierde generatie. Wat voor hen telt zijn kwaliteit en een vast team van ervaren vakspecialisten waarop ze kunnen vertrouwen en dat zoeken ze ook in hun partners. Daarom bouwen Herman Nilsen & Sønner zo graag en vaak samen met dezelfde architecten en opdrachtgevers. “Dat is het voordeel van een kleine stad”, zegt Bjarne Linnerud.

Materiaal:

Seitenansicht des Gebäudes in Norwegen. Vor dem Gebäude sind Bäume zu sehen. Das Foto wurde bei strahlendem Sonnenschein aufgenommen. Das Gebäude wurde mit den FX.12 Fassadenpaneelen und PREFALZ in der Farbe P.10 verkleidet und steht leicht im Schatten.

PREFA Aluminiumprodukte GmbH ontwikkelt, produceert en verkoopt al meer dan 70 jaar met succes aluminium dak- en gevelsystemen in heel Europa. In totaal heeft de PREFA Groep circa 640 medewerkers. De ruim 5000 kwaliteitsproducten worden uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland vervaardigd. PREFA maakt onderdeel uit van de ondernemingsgroep van de industrieel Dr. Cornelius Grupp die wereldwijd meer dan 8000 medewerkers op meer dan 40 productielocaties heeft.