Knap verdichten met PREFA
Architect Christof Künz is erin geslaagd om op een bijzonder smal perceel in de gemeente Hard aan de Bodensee (Oostenrijk) een meergezinswoning te bouwen die visueel aansluit bij het huis ernaast. Dit project op een gewilde locatie, op ongeveer een kwartiertje van Bregenz, bewijst dat hij een neus heeft voor materialen en contrasten. Met zwarte schindels en Prefalz in dezelfde kleur bekleedde Kunz zijn lievelingsproject, dat hij zelf omschreef als “monolithisch, sober, maar anders dan anders”.
Krachtige eenvoud
Dit woonproject is gunstig gelegen tussen het centrum van de gemeente en de oever van het meer. De architect moest zich aan enkele bouwkundige voorschriften houden inzake grensafstanden, de nokrichting en de bouwlijn. Hij maakte veel indruk met een haalbaarheidsstudie, waarbij hij uit het perceel van 280 m² een bruikbaar oppervlak van 260 m² wist te halen. Zo slaagde hij erin om drie huurwoningen onder te brengen in dit bouwproject. Slimme verdichting en sobere architectuur gaan hier hand in hand. Het compacte gebouw sluit goed bij zijn omgeving aan en heeft tegelijk een heel eigen karakter. Aan de buitenkant lijkt het een geheel te vormen met de nieuwbouw ernaast, die ook een knap ontwerp heeft. De nok en de dakrand bevinden zich op gelijke hoogte en in deze gemeente is het gebruik van verschillende materialen op de hoofdgevel heel gewoon. Je ziet natuurlijk onmiddellijk dat de gebouwen een andere eigenaar hebben, want het ene huis heeft gevelbekleding uit hout en het andere uit pleisterwerk.
Uitgesproken contrast
Het gebruikte materiaal past uitstekend bij het karakter van de lokale architectuur én bij Christof Künz' voorliefde voor contrasten. Zo werd de gevel uitgevoerd in stralend wit, terwijl de balkons, ramen, deuren, daken en regenafvoerbuizen uit zwart PREFA aluminium werden vervaardigd. Met zo'n uitgesproken contrast kan je je geen foutjes permitteren. Uiterste precisie in de plannings- en realisatiefase was vereist. Voor het steile dak viel de keuze van Künz op de kleine dakschindel DS.19. Dit materiaal accentueert het dakoppervlak en lijkt bovendien op de dakbedekking van de huizen in de omgeving. De uitdagende details van de dakwerken is Mathias Küng, chef van Küng Dachdeckerei-Spenglerei, nog niet vergeten. De dakvensters die zijn team plaatste, liggen dieper dan gewoonlijk in de dakbedekking. Zo wordt het homogene dakoppervlak zo min mogelijk verstoord. In samenwerking met de architect ontwikkelde Küng een verborgen afvoer in de gevel voor de geïntegreerde dakgoot, waardoor een ingewerkte afvoerbuis overbodig werd.
Materiaal:
- Dakschindel DS.19, Prefalz
- P.10 Zwart
Via deze link kunt u foto's downloaden
Beeldrechten: PREFA | Croce & Wir